Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Pusztító

2013.02.21. 16:24 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: film dvd diktatúra a pusztító

Tegnap megnéztem DVD-n az 1993-ban készült Stallone sci-fi-t, a Pusztító -t. A film nem egy nagy élmény, noha Sandra Bullock is játszik benne. Amiért mégis érdemesnek tartom egy kis megemlékezésre, az az, hogy annyira megjósolta a sötét jövőt, mint a nagy elődök, Orwell, Huxley stb. Persze a film készítőiben is megvolt az irónia, hiszen Sandra Bullock filmbéli neve Lenina Huxley. ami utal egy diktatórikus, agymosott társadalomra, ahol mindenki elégedett, a szex is csak virtuális, a gyerekek lombikban készülnek.
Persze az egésznek megvan az árnyoldala is, hiszen a másképp gondolkodók csak a föld alatti csatornákban, alagutakban élhetnek embertelen körülmények között.
Nekem egyből az jutott eszembe, hogy jelenleg mi is egy ilyen társadalom felé haladunk. Az agymosás a három éves kortól kötelező óvodai neveléssel, az iskolai hit- és erkölcstan oktatással, a tegnapi bejegyzésem szerzői által "követelt" életmód előírásokkal már megkezdődött. Van egy hasonló vezérünk is. A filmbéli Cocteau = Orbán. A hajléktalanokat, a más véleményen lévőket itt is el akarják hallgattatni, ne legyen sajtójuk, menjenek a föld alá, ne legyenek láthatóak (lásd: listázások, kategorizálások egyetemeken, választókörzetekben stb.). Az egész semmiben sem különbözik a volt szocialista országok, vagy a régebbi török janicsárok nevelési módszereitől, csak azt felejtik el hogy egyik sem volt eredményes, legfeljebb 150 évig, utána meg senki sem emlékszik kiagyalóikra, legfeljebb történelemkönyvekben, regényekben, rémtörténetekben. Félelmetes törekvések.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr235096747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása