Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A felolvasó

2010.12.27. 14:32 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: film irodalom szvsz a felolvasó bernhard schlink

A múlt héten olvastam el Bernhard Schlink: A felolvasó c. regényét. Mivel nagyon tetszett és az érzelmeken és tragédián túl egy érdekes filozófiai problémával is foglalkozik, kíváncsi lettem a filmváltozatra is. Meg is néztem videón. Kétségtelenül nagyon jó film, de elsősorban az érzelmekre helyezi a súlypontot, az érdekes apa-fiú kapcsolat kimarad belőle (pl. a fiatal Berg-nek be kellett jelentkeznie apjához, ha beszélni szeretett volna vele és időpontot kapott tőle). Ezzel lényegében kiiktatták azt a lényeges filozófiai, viselkedési problémát, hogy szabad-e egy emberen segíteni akarata ellenére? Az apa és a fiú úgy döntenek, hogy nem, így - noha megtehette volna a tárgyalás során az egyetemista Berg, hogy elmondja: Hanna írástudatlan, így nem írhatta ő a 300 ember halálát okozó tűzesetről a jelentést - Hannát életfogytiglanra ítélték. Ezzel a tudattal kellett leélnie az életét, amit a világirodalom műveinek több száz kazettára való felolvasásával és Hannának a börtönbe való küldésével próbált meg levezekelni.
Szerény véleményem szerint a hallgatás azért, mert Hanna eltitkolta írástudatlanságát, ami különben is egy hülyeség, mert a Siemensnél, az SS-nél, vagy villamoskalauzként sem vették volna fel így, hiszen ha máskor nem, a fizetés felvételekor kiderült volna, hogy nem tud írni.

Ha nem segítenénk valakinek akarata ellenére, akkor az öngyilkost sem lenne szabad a kötélről levágni, vagy gyomormosásra vinni.

A regény és a film tartalma hasonlít, de nem azonos.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr622541976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása