Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vulkáni hamu és a repülés

2010.04.23. 16:33 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: szvsz dünnyögéseim vulkáni hamu légtérzár

Előrebocsájtom, hogy nem vagyok sem meteorológus, sem vulkanológus, sem repülési szakértő. Valahogy laikusként mégsem értem az izlandi vulkán kitörése miatti kategorikus légtérzárat. Ha mi, emberek kapunk levegőt, a robbanómotoros és elektromos meghajtású járművek mind zavartalanul közlekednek, akkor miért kell betiltani az alacsony magasságban (2-3 km, vagy ez alatt) végzett repüléseket Otto motoros légcsavaros repülőgépekkel és helikopterekkel? A Városok, autóutak mind tele vannak porszennyezéssel és ezek ellen találták fel a légszűrőt. Megértem, hogy a nagysebességű sugárhajtóműves, gázturbinás repülőgépekben a vulkáni részecskék kárt okozhatnak, de a kedves mérnök urak talán elkezdhetnének gondolkodni és felkészíteni gépeiket a természeti jelenségekre. Az ablaküvegek összekarcolódását talán meg lehetne előzni a Forma-1 autók kamerái előtt mozgó fóliához hasonló módszerrel és ellenállóbb burkolatú gépeket kellene gyártani. A tervezőmérnök azért tanul, hogy minden eshetőségre alkalmassá tegye alkotását (az űrsikló is hazajön). Ha ez túl drága egyes légitársaságoknak, akkor azok ilyen helyzetekben becsukhatnák a boltot, míg a többet áldozók nagyobb nyereségre tehetnének szert.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr381945848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása