Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Julius Caesar

2015.03.17. 14:59 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: színház dráma Vígszínház Shakespeare Alföldi Róbert

Tegnap megnéztem a Vígszínházban Shakespeare: Julius Caesar c. darabjét Alföldi Róbert rendezésében. Talán bennem lehet a hiba, hiszen azokon a színházi élményeken nőttem fel, amikor az író darabját megkísérelték eredeti idejében és céljának megfelelően előadni és nem a rendező, valamint a sznob közönség "szórakoztatására" csináltak színházat. Azokat a nagyszerű vígszínházi előadásokat biztosan látta, vagy szerepelt bennük a Caesart alakító Hegedűs D. Géza és a jóst játszó Harkányi Endre is. Szerintem Shakespeare is velem lenne, ha feltámadna és látná, hogy a darabjában Caesar Forma 1-es autóversenyt néz alsógatyában, papucsban. Biztosan egyből levetetné a nevét a színlapról és gyorsan visszamenne a sírba. Igaz, hogy a korhű jelmezek kimentek a divatból, mert a Mezzo zenecsatornán is szinte díszlet nélkül, civil ruhájukban énekelnek a szereplők.
Persze azt azért el kell ismerni, hogy a darab tanulsága most is átjött, nevezetesen az, hogy mindig a nagydumás, köpönyegforgató, néphülyítő antoniusok a nyerők.

Az tény, hogy Magyarországon az elmúlt 50 évben nem fordult elő, hogy egy darab az előadás közben megbukott volna, mint Shakespeare idejében a Globe színházban, amikor az inasok és szakácsnők a karzatról füttyszóval fejezték ki nemtetszésüket.
Az előadás végén vastaps volt, persze az én kivételemmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr307278061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása