Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Túró Rudi nem hungarikum

2015.02.18. 16:20 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: hungarikum szirok Túró Rudi moo moo

A Wikipédia szerint  "aTúró Rudi (eredetileg piros pöttyös alufóliába csomagolt) kakaós masszával bevont édeskés-savanykás túrórúd, Magyarország egyik legkedveltebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját készítésű tejes desszertje". 

Ugyanebben a szócikkben azonban feltárul a múlt is:
"1954-ben Takó Imre iparigazgató, dr. Ketting Ferenc a Magyar Tejipari Kutató Intézet /MTKI/ élelmiszeripari mérnöke és Borka Zsolt tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására. Ők ott látták meg a Túró Rudi ősét, a „glazirovannij szirok” elnevezésű, túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont édességet. 1968-ban a szovjet szabvány módosított változataként kezdték gyártani a Budapesti Tejipari Vállalatnál."
Tegnap láttam a Discovery Science-en a Kedvenc kajáink c. kanadai sorozatban, hogy hogyan készül ott a Túró Rudihoz hasonló, de óriási mennyiségben gyártott édesség. Többféle ízesítéssel és bevonattal kapható.
Az egészben az a legérdekesebb, hogy egy orosz származású család működteti az egészet otthoni recept alapján. Az orosz fiatalok hiába keresték Kanadában a szirokot, nekiálltak inkább gyártani. 
Annak a fiatalnak, aki elment külföldre munkát vállalni, nem kell tehát hazajönnie ahhoz, hogy ha Túró Rudi-t szeretne enni. Legfeljebb nem pöttyös és moo moo-nak vagy sziroknak hívják. Oroszországból és Kanadából szeretettel mindenkinek
Különben is a magyarnak, vagy magyarosnak nevezett ételek többsége külföldről származik, ugyanis a krumpli, paprika, kukorica, kakaó és társaik csak pár száz éve kerültek hozzánk. Szokások, speciális ízek vannak, de ételeket egyik nép sem sajátíthat ki magának.

moomoobarvanilla.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr237186349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása