Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Veled, Uram!

2013.04.13. 13:57 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: színház rockopera thália veled uram

Majdnem megnéztük a Thália Színházban Szörényi-Bródy tíz évvel ezelőtt írt darabját, a Veled, Uram! című, rockoperának nevezett, a színlap szerint shakespeare-i királydrámákhoz hasonlítható művét.
Azért írtam, hogy "majdnem megnéztük", mert a szünetben hazamentünk. Ez volt életemben a harmadik ilyen negatív színházi élmény (a Bertalan napi vásár és a Kétfejű fenevad volt a másik kettő). A Veled, Uram! -nak annyi köze volt a rockhoz és Shakespeare-hez, mint nekem az agysebészethez. A zenében csak az volt jó, amikor Szörényi saját magától "lopott" az István, a királyból. A szöveg is gyengécske. Csendben jókat derültem, mikor István Kölcsey Himnuszából idézett, sőt, néhány taktus el is hangzott belőle. Már István is a balsorssal foglalkozott. Az se semmi, amikor azt énekelte, hogy "uram, mit vétettem", noha ekkor már régen túl volt idegen csapatok segítségével rokonának, Koppánynak legyőzésén , Gyula felnégyelésén, Tonuzoba élve eltemetésén és Vazul megvakításán, az ország kereszténységnek ellenálló egyharmadának kiirtásán.
Díszlet úgyszólván nem volt, csupa vetítés és fényjáték, így az egész első rész sötétben játszódott. A magyar közönség rendkívül udvarias a színészekhez, mert ha gyengén és röviden, de megtapsolták őket egy-egy dal után.

Ps.: Rossinit kellett volna követni, aki 36 évesen visszavonult a zeneszerzéstől.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr115220933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása