Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Macskakövek

2013.04.11. 16:01 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: párizs macskakő budai vár szakértelem hiánya

A járdák "díszburkolataikról" a napokban írtam. Most a patinás régi útburkolatokról néhány gondolatomat írom le.
Régen Budapesten az utak többsége a kis bazaltkockákkal, magyarul "macskakővel" volt burkolva. Nem is volt ezekkel gond, amíg meg nem növekedett a járműforgalom. A javításhoz, pótláshoz nem volt megfelelő szakértelem és technológia, ezért az átkosban vagy felszedték, vagy egyszerűen ráaszfaltoztak. Ma ugyanez a helyzet, nem tudunk vigyázni értékeinkre és még a budai várban sem tudják megcsinálni rendesen a burkolatot, noha itt alig van járműforgalom. Két kép a jelenlegi állapotokról a Nemzeti Galéria előtt:
macskako3.JPG

macskako4.JPG

A hiányokon, hibákon kívül jól látszik, hogy még szintbeli, 1-2 cm-e különbség is van a kövek között. Nem irigylem szegény turistákat, nagyon kell vigyázniuk testi épségükre. Egyszer láttam, mikor egy idősebb ember egy vödörrel és egy talicskányi betonkockával (!) próbálta pótolni a hiányokat, mert bazaltkocka már nincs. A kövek közötti fugákat régen szurokkal öntötték ki. Ma, ki tudja miért (környezetvédelemre gyanakszom) a bevált anyag helyett cementes misunggal töltik ki a réseket, ami ugyebár nedvszívó és a fagyoknál felnyomja a köveket, szétrepedezik stb.
Szomorú a szakértelem hiánya, noha lenne rá szakember, egyszerűen meg kellene kérdezni a franciákat. Aki volt Párizsban, láthatta hogy intenzív járműforgalmú közutakon is meghagyták a régi köveket és karbantartják az utakat. A Champs-Elysée-n a Tour de France-on a kerékpárosok sem törik ki a nyakukat:


A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr575217110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása