Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Önkényuralmi elnevezések betiltása

2012.11.22. 15:59 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: önkényuralom elnevezések számozott utcák

"Nem szerepelhet cég, civil szervezet, sajtótermék elnevezésében, közintézmény vagy közterület sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. Az erről szóló törvény kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 264 igen szavazattal és 33 nem ellenében fogadta el hétfőn az Országgyűlés."
Több dolgot nem értek ezzel kapcsolatban. Vajon miért csak a 20. századra vonatkozik, amikor egész történelmünk önkényuralomban zajlott? Miért kell minden rendszerben mindent átnevezni, lerombolni? Az emberek emlékezni fognak mindenre, ahogyan én is emlékszem egy csomó átnevezésre, de annyira azért nem, mint a Magyar Narancs. Otthon úgyis mindenki úgy nevezi ezeket, ahogy megszokta és világnézetet sem fog változtatni (persze kivételek vannak, akik ezt ciklikusan megcsinálják érdekeiknek megfelelően).
Az Egyesült Államokban alkalmazott gyakorlatot kellene követni. Mikor lesz már egy tökös polgármester, aki ha nem is egyszerre, de elkezdi számozni az utcákat, először a személynevekkel, majd folytathatná az eseményekre utaló nevekkel? A tárgyakról, növényekről, állatokról stb. elnevezett közterületek maradnának változatlanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr954920132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása