Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A tervezett vasárnapi iskola "szocialista" elődei

2012.10.17. 17:16 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika történelem deja vu vasárnapi iskola

Minden, ami ma történik,az már egyszer előfordult. A történelem ismétli önmagát. Hegel is megmondta, hogy "A történelem legfőbb tanulsága, hogy a népek és kormányok soha semmit sem tanulnak belőle."
Hogy miért írom ezt? Mert olvastam, hogy egy tervezet szerint  újra bevezetnék a vasárnapi iskolát:
"Ezeknek az iskoláknak a tematikája döntően a valláserkölcsi nevelésre korlátozódik (…). Ezzel együtt lényeges, hogy a kisgyermekkorban a családi nevelés kiegészítéseként (vagy helyette) valláserkölcsi nevelés folyjon, hiszen ha nem ebben az életkorban alakul ki a vallásgyakorlathoz való kötődés."
Nos, én tapasztaltam, hogy az u.n. kommunista, szocialista rendszer is ugyanígy gondolkodott (a törökök is a janicsárneveléssel, a muzulmánok egy része még ma is). 
1945-1949 -ig hit- és erkölcstan oktatás kötelező volt. Vasárnapi iskola helyett ott kellett lenni a szentmisén, ahol a hitoktató atya sasszeme, vagy (beépített III/III-as) ügynöke segítségével pontosan tudta, hogy ki nem jelent meg. Ez persze megnyilvánult az osztályzatokban. Íme egy eminens diák bizonyítványa:

biz_folap_1.jpg  1949-es_biz.jpg

Rákosi egy darabig türtőztette magát, négy év kellett ahhoz, hogy átvegye a hatalmat (Orbán már hat évet akar). Megalapította az úttörő mozgalmat, az MHK-t (fiataloknak: Munkára, Harcra Kész testedző program), a Szabad Nép félórákat, a tízperces mozgalmat. Kádár finomított a Szocialista Brigádokkal, Munkásőrséggel stb. Engem ma is minden a régire emlékeztet, akár Horthy-, akár Rákosi-, akár Kádár-rendszerről van szó. Akkor Rákosi azt mondta, hogy "ne együk meg az aranytojást tojó tyúkot", Hruscsov azt, hogy "hét év múlva utolérjük Amerikát", Matolcsy és Orbán pedig tündérmeséről és hat év múlva bekövetkező kánaánnal (mindenki hazajön) kábítja a birkáit. Nem felejtünk!
Egyszer már írtam erről.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr194854646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása