Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ó, ez a gázszámla!

2011.10.18. 13:44 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: humor hofi esetek dünnyögéseim gázszámla

Már többször kifogásoltam a közüzemi számlák (villany, gáz, telefon stb.) számlázási módszereit, mert szinte egyiknél sem azt fizetjük, amit mérhetünk. Bevásárlásainknál elvárjuk, hogy lássuk a mérleget és a kívánt termék egységárát (Ft/kg, Ft/liter stb.). Ezek azok a paraméterek, amelyek alapján megállapíthatjuk, hogy nem csapnak-e be bennünket. Most egy gázszámlát mutatok be:


Első és legfontosabb érték, amit mérni tudunk az ingatlanunkon elhelyezett mérőeszközzel, az elfogyasztott gáz térfogata (köbmétere). Az elszámolt mennyiség persze nem az, amit látok az órán, hanem egy becsült éves fogyasztás bizonyos része. Nos, ennek az árát nem tudom, csak a valamilyen egyéb, a fogyasztó által ismeretlen módon kiszámított hőmennyiséget. Ha ezt elhisszük, akkor sem tudunk utánaszámolni, mert egységár nincs feltüntetve. Ez utóbbit csak a két árkategóriánál láthatunk, ahol azonban az elszámolt mennyiség nem szerepel. Olyan ez, mint Hofi régi vicce, amikor a hajóskapitány leszól a gépházba:

- Mennyi?
- Harminc.
- Mi harminc?
- Mi mennyi?

Az árkategóriáknál a három szorzótényező nincs feltüntetve, bár legalább az egyikre, a kategóriára eső mennyiségre (m3) feltétlenül szükség lenne. Olyasmiért fizetünk, aminek a mennyiségéről, egységáráról fogalmunk nincs, nem is ellenőrizhetjük. Be vagyunk csapva.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr63311689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása