Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Menhely és Lázár

2011.03.22. 14:54 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: idézet ady lázár menhely

Reggel hallottam a rádióban, hogy a Menhely Alapítvány törülközőket kér a lakosságtól. Mivel volt egy pár már nem használt, régi törülközőnk, elvittem azokat a Vajdahunyad utcába. Vasajtó, csengetésre az emeletről kiszólnak, majd beengednek. Nagyon megrázott a látvány. Viaszosvászonnal letakart asztalnál ültek szegény emberek. Ki-ki beszélgetett, evett, lábat áztatott. És ezeket az alapítványokat akarja kormányunk ellehetetleníteni. Ha jobbat tud adni, semmi kifogásom ellene, de többnyire csak elvesznek, ha nem a testőrségről van szó.
Már az sem volt semmi, hogy egy kis sétát tettem a környéken. Az új házak mellett még nagyon sok a régi nyomortanya, a Práter utcai iskolából szinte csak roma gyerekek jöttek ki. Eszembe jutott Lázár úr beszéde:


Nos, ha ő ilyen környezetben nőtt volna fel, esetleg egy putriban született volna, mi lett volna belőle? Ezen nem árt mindenkinek elgondolkodni, a frakcióvezetőnek is. Mellesleg tök mindegy, hogy a fenti mondatok milyen szövegkörnyezetben hangzottak el.

„Tiszta ágyat és tiszta asszonyt
Álmodik s vígan felkacag,
Kicsit több bért, egy jó tál ételt,
Foltatlan ruhát, tisztességet
S emberibb szavakat."

Ady Endre: Álmodik a Nyomor (részlet)
  

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr62762191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása