Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Megválaszolhatatlan kérdések

2011.03.03. 14:45 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: szvsz alkotmány kérdőív államadósság

Megkaptam kormányunk kérdéseit az új alkotmányról. Nem vagyok megelégedve a kérdések szabatosságával és nem tartom kielégítőnek a beikszelendő válaszokat sem, ezért nem fogok válaszolni rájuk. Egyet minden esetre kiemelnék, mert abszolút értelmezhetetlen (magyarból is megbukna az érettségin, aki ezt fogalmazta):

"2.) Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmánynak korlátoznia kell az állam mindenkori eladósodásának mértékét, ezzel is felelősséget vállalva a jövő nemzedékekért. Mások szerint az alkotmánynak nem szükséges ilyen garanciát tartalmaznia. Ön mit gondol?

1- Az új magyar alkotmány határozzon meg egy maximális szintet, amely fölé az államadósság nem emelkedhet, azaz ezt a korlátot minden eljövendő kormánynak, minden körülmények között tiszteletben kell tartania.
2-Az új magyar alkotmány határozzon meg egy maximális szintet, amely fölé az államadósság nem emelkedhet, azonban engedélyezzen kivételt gazdasági krízishelyzet esetén a mindenkori kormányok számára.
3- Az új magyar alkotmány ne tartalmazzon az államadósságra vonatkozó korlátot.
4- Nem tudom megítélni a kérdést."

Erre azért nem lehet korrekt választ adni, mert nem szerepel benne az alany egzakt megadása, azaz az adósság mérésének mértékegysége. Mi ez? Valamilyen valuta, forint? Talán a GDP egy meghatározott százaléka? Nem vagyok közgazdász, de bármelyik mértéket is választanánk, egyik sem lenne jó, mert mindegyik változhat külső és belső okok miatt egyaránt, hogy válságról, háborúról, természeti csapásokról ne is beszéljünk. Márpedig akármelyik drasztikusan megváltozik egyik évről a másikra, máris mehetne sittre az egész kormány, mert ők ugyan terveztek, de a körülmények végeztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr932707237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása