Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Állami nyugdíj, kontra magánnyugdíj

2010.11.18. 11:13 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: szvsz állami nyugdíj magán nyugdíj

Az állami nyugdíj "előnye", hogy azt csinálnak vele, amit akarnak. Régebben nem fizettek a dolgozók teljes jövedelmük után járulékot, az adószint is magasabb volt, így kevesebb nettó kereset után számolták a nyugdíjat. Később az 1988-as számítási alapot különböző valorizációs szorzókkal számolták, amit csak az hisz el, aki hamisította (Churchill mondta, hogy csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam meg). Az első Orbán kormány ugyanúgy nivellált, mint a Kádár rendszer, vagyis nem a munkavégzés és a befizetett járulékok alapján kapták a nyugdíjemelést, hanem akiknek már szemérmetlenül alacsony volt a pénzük, mert keveset dolgoztak, kevés fizetésért, azoknak emeltek többet. Ezeket a kilengéseket soha nem lehet kompenzálni, ráadásul kormányok jönnek-mennek és az éves költségvetésben annyit állítanak be nyugdíjra, amennyi a választási győzelemhez kell. Az előző MSZP kormány először megadta a 13. havi nyugdíjat, majd amikor látta a hatalmas Fidesz fölényt, akkor elvette. Abban az évben az ÁFA emeléssel együtt több, mint 20%-kal csökkentették a nyugdíjak vásárlóértékét.
Az egész cirkuszról a 60 évvel ezelőtti csehszlovák film jut az eszembe: Senki nem tud semmit.
Persze nem azt mondom, hogy a magánnyugdíj kasszák jobbak, mivel amint azt látjuk, van kormány, amely azt is lenyúlja. Lehet, hogy egyenesebb dolog lenne minden nyugdíjazottnak egy stukkert adni két golyóval, vagy egy ciánkapszulát (hogy miért két golyóval, azt a fantáziára bízom) és nem adni egy vasat sem senkinek, de akkor járulék se legyen. Olvassátok el ezt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr602456781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása