Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Reszkessetek hobbiállattartók!

2010.07.01. 14:03 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem levegő munkacsoport állatok kormányrendelet állatvédők ökológiai lábnyom

Ma életbe lépett az állatok tartásáról szóló kormányrendelet, amely minden kedvtelésből tartott állatra vonatkozik. Szerintem ez csak arra jó, hogy ha összeveszünk a szomszéddal, akkor feljelenthessük, mert a tartási körülményekben mindig lehet kívánnivalót találni, különösen a társasházakban tartott állatoknál.
A szabályok alkotásánál sokkal fontosabb lenne a hobbiállattartás korlátozása, mert kedvenceink hihetetlenül nagy természeti károkat okoznak. Jó példa erre, hogy nem véletlenül déli féltekén alakult ki az ózonlyuk, mert Dél-Amerika és Ausztrália a legnagyobb állattenyésztő. "Egy közepes méretű kutya 164 kg húst, 95 kg gabonát eszik meg egy év alatt - amihez 0,84 hektár szántóföldre van szükség. De ha nagytestű a kutya - mint egy német juhász -, akkor 1,1 hektár föld kell a táplálásához.
Hogy milyen komoly tehertétel ez, fogalmat nyerhetünk, ha összehasonlítjuk egy dzsipnek az ökológiai lábnyomát egy kutya eltartásának ökológiai lábnyomával. Egy dzsip megépítésének és egész évi üzemeltetésének lábnyoma 0,41 hektár, míg egy kutya etetése: 0,84 - 1,1 hektár (az állat méretétől függően). Persze a többi állat környezetterhelése sem elhanyagolható, hiszen egy átlagos macska ökolábnyoma 0,15 hektár - ami alig kevesebb, mint egy Volkswagen Golfé, de tízszer akkora, mint egy aranyhörcsögé. Ez utóbbi ökológiai költsége pedig feleakkora, mint egy plazmatévé üzemben tartásáé."
Gondolja meg minden környezetvédő, hogy tartson-e a jövőben hobbiállatot! Ne a Red Bull Air Race-szel szórakozzon a Levegő Munkacsoport, hanem a városi állattartással. 

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr852123144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása