Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Igazságszolgáltatás itt és ott

2009.09.28. 11:12 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: egészség szvsz igazságszolgáltatás

Mindnyájan nagyon sokat hallottunk a médiából és ismerőseinktől olyan esetekről, ahol az orvosok által elvégzett tevékenység nem volt adekvát az erről kiállított dokumentumokkal. Aki járt néhányszor szakorvosnál, kórházban, az saját maga is tapasztalhatta, hogy az általa is jóváhagyott, aláírt elszámolási nyilatkozaton esetleg olyan tételek is szerepelnek, amiről fogalma sincs, de biztosan el sem végezték. Kórházakban előfordul, hogy több napot számolnak el, mint amennyit a beteg ott töltött, pl. este 6-ra hívják be és egész napot számolnak el, vagy ambuláns kezeléseket néhány napos bennfekvésnek tüntetnek fel. A legutóbb napvilágra került esetekben egyes háziorvosok olyan körzetükbe tartozó emberek után is felvették a fejpénzt, akit nem is láttak. A rengeteg indokolatlanul leszázalékolt emberről már ne is beszéljünk.

Az előbbiekről hallottunk, de arról, hogy ezekért esetleg bárkit is lecsuktak, vagy komolyabb pénzbüntetésre ítéltek volna, már nem.

Ez nem kizárólagos magyar specialitás. Az USA-ban is előfordul, hogy egyes speciális páciensek „átesnek” néhány olyan vizsgálaton, ami szigorúan vett orvosi értelemben nem feltétlenül lett volna szükséges, viszont ez némi hasznot hozott az orvosnak, persze csak akkor, ha ezeket a vizsgálatokat csak papíron végezték el.
Most olvasom Greg Iles: Harmadik fokozat c. regényét. Ebből idézek egy idevágó részletet:

Egy ügynök mondja telefonon az egészségbiztosítótól egy orvosnak:

"Ön ellen büntetőeljárás indul a szövetségi jogrendszer számos rendelkezésének megsértése miatt, többek között olyan új törvények megszegése miatt, amelyeket éppen a magafajta rabló orvosok megfékezésére hozott a törvényalkotó, ön egyebek közt közokirat-hamisítást követ el, hamis adatokat szolgáltatott, megsértette a társadalombiztosítási törvény számos passzusát és ami a legfontosabb: a Kennedy-Kassebaum-féle egészségbiztosítási törvényt. Hamis számlákat postázott louisianai betegeknek, megsértette a szövetségi postai és távközlési törvényt - mindegyik bűncselekmény külön büntetési tétel. Továbbá mindegyik cselekménynek van polgári jogi vonzata is. Ön megsértette a polgári törvénykönyvet és a polgári pénzügyi szabálysértési jogrendet...
Összefoglalva, a legújabb törvények értelmében Ön százhetvenöt évnyi börtönbüntetésre számíthat, valamint hatvanötmillió dollár pénzbüntetésre. Ebben nincsenek benne a kormány által támasztható kártérítési igények, melyek megháromszorozzák a tételeket. Minden egyes esetben természetesen."

Ugye érezzük a különbséget? Természetesen én nem kizárólag az egészségbiztosítási rendszerünket akarom bírálni, hanem az igazságszolgáltatás közötti különbségekre szerettem volna a figyelmet felhívni. Írhattam volna bármely más területről, megszüntetett nyomozásokról, figyelmeztetésekkel, felmentéssel, enyhe pénzbüntetéssel, felfüggesztett börtönnel zárult ügyekről is, csak éppen most erre találtam egy érdekes példát. (Fordított esetek is előfordulnak, amiért sehol a világon nem ítélnek el senkit, azt nálunk meghurcolják, megbüntetik, megbélyegzik oly módon, hogy bár jogszerű a cselekedete, de nem etikus, tisztességtelen, bár az sehol sincs leírva, hogy mi az etikus, vagy tisztességes.)

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr131412409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása