Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nincs párt, amelyikkel egyetértenék

2015.04.12. 14:37 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika pártok kisemberek brókerbotrány

Most borult ki nálam a bili a brókerbotrány kapcsán. Egyetlen pártnak sincs világos véleménye és a károkat mindenáron az egész társadalomra akarják hárítani. Mindegy ugyanis, hogy az állam, az MNB, vagy a többi brókercég, bank, befektetési alapkezelő vállalja át a kártalanítást, az mind a többi becsületes adófizető pénzéből történik, akik egyáltalán nem spekuláltak. A baloldali pártok tüntetést szerveztek a "kisbefektetők" kártalanítása érdekében. Szerintem egyáltalán nem tudják hogy mit beszélnek. Amikor négymillió szegény, egyik napról a másikra élő ember van, akkor nem tudom sajnálni azokat, akik 1% körüli MNB alapkamat mellett vállalják a kockázatot a 6,55% Quaestor befektetésre, akiket nem átallnak "kisembereknek" nevezni (lásd: Népszava cikk). Ugyanis elképzelhetetlennek tartom, hogy akinek mindössze 1-2 millió befektetni való pénze van, az 6-13 ezer forint jövőbeli kamat reményében beteszi ide a pénzét. Az igazi kisemberek azok, akik már nem bankokban, brókeroknál, hanem otthon, a cihában tartják a pénzüket. Ők sincsenek kevesen, de az otthontartott pénzekre becsült 3000 milliárd forint nem kevés a brókercégek néhányszor 100 milliárdos bukásához képest. Persze ha a 3000 milliárdot leosztjuk a 6 millió fős "nem szegény" kategóriára, az sem sok, csak 500 ezer forint fejenként. Nekik nem éri meg a számlavezetési-, SMS-, átutalási-, kártyadíj és ki tudja, hogy még mennyi egyéb költség. Ez a réteg a mai középosztály.

A Fidesz most rátesz egy lapáttal, hogy utólag ismét módosítsa a törvényeket és 30 milliós legyen a kártalanítás a gazdagoknak, noha az olvasni tudó, kicsit is tájékozott emberek tudták, hogy a befektetésekre kötött biztosítás csak 6 millió forintig érvényes.
Száz szónak is egy a vége, aki 6 milliónál többet kockáztat a magasabb kamat reményében, az olyan, mintha lóversenyezne, vagy kártyázna, de semmiképpen nem nevezhető kisembernek.
Mivel egyik párt sem akarja tudomásul venni, hogy kapitalizmus van, én egyikek sem hiszek ezek után.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr607360582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása