Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A verhetetlen Fidesz

2014.09.26. 15:16 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika baloldal Fideszuralom

Én egy egyszerű polgár vagyok, de számomra úgy tűnik, hogy a Fidesz stabil uralmára sem a politológusok, sem a baloldali újságírók, sem a politikusok nem lelték meg az igazi magyarázatot. Igaz, hogy sokan megpróbálják újra, meg újra, ráadásul olyanok is, akik egy másik rendszert 700-800 ezer MSZMP-s tagtársukkal együtt gondtalan jólétben kiszolgálták (Mészáros Tamás, Bolgár György, Avar János, Aczél Endre stb.). Ebből igazán okulhattak volna, ugyanis a Rákosi rendszerben is, amely összehasonlíthatatlanul rosszabb volt a Kádárénál 1 milló MDP tag volt. A magyar ember a "honfoglalás" óta egyhuzamban félt, de a kis rövidke életében el akarta tartani a családját és önmagának is nyugodt életet kívánt, ezért egy pár igazi forradalmár kivételével kiszolgálta (talpnyalóként) a hatalmon lévőket.

A baj az, hogy a fiatalabb korosztály sem látja ezt az igazi okot, azaz az élet, a család, a munkahely féltését. Erre jó példa Török Gábor  és Schmuck Andor  hvg.hu-n megjelent cikke is, amelyekben vagy nem adnak válaszokat, vagy egyszerű bűnbakkeresésben látják a Fidesz hatalmát. Régebben az ellenzékieket kivégezték, börtönbe csukták, száműzetésbe kényszerítették, míg ma kissé kultúráltabban megduplázzák a közszolgák létszámát, földet, trafikot stb. kapnak, cégeik kapják a zsíros megrendeléseket, tehát ők és családjuk szintén a Fideszre fog mindíg szavazni. A szegényebbeket is megveszik néhány ezer forinttal, mázsa krumplival stb. Mindehhez elég kb. 1 millió megvásárolt, megfélemlített ember, aki a családtagjaival már simán biztosítja a 2 milliós szavazótábort, ami elég a hatalom bebetonozásához. Kilóra megvették az országot. Ez a lényeg: a megfélemlítés és a jutalmazás. Ez a történelem tanulsága, amit Orbán jól megtanult. Akinek nem tetszik, az elmehet külföldre, vagy beáll a sorba.

Végül néhány bölcs embertől származó idézet annak bizonyítására, hogy egyes társadalmakban nem sok minden változik:

Dean Wesley Smith:

A világ hatalomvágyó politikusai tesznek az emberekre, a saját népükre, a híveikre és az ellenlábasaikra egyaránt; akiket valójában csak a saját karrierjük és újraválasztásuk érdekel; akik elfelejtik, hogy hivatalba lépésükkor a szolgálatuk, és nem az uralkodásuk veszi kezdetét.

Edmund Power:

Mindenkinek meg kell felelnie valami magasabb hatalom elvárásainak. Nézzen körül: így működik a világ, ez forgatja a kerekeit. Lehet, hogy nem mindig tetszik nekünk, de mi az alternatíva?

Thomas Bailey Aldrich:

A korlátlan hatalom szinte mindenkiből zsarnokot csinál.

Robert Ludlum:

Egyetlen dologról szól a történelem időtlen idők óta: az ember mindent megtesz, hogy oly mértékben ragadja magához a hatalom gyeplőjét, hogy megszabhassa a társadalmi berendezkedést, szüntelenül a közjó rovására igyekszik gazdagodni, és ebbéli törekvésében rákényszeríti a maga erkölcsét, vagy hitét másokra.

Végül egy kedvencem a Star Trek sci-fi sorozatból:

Az abszolút hatalom abszolút romlásba dönt.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr656734315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása