Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Rubbee és Dongó

2014.08.13. 13:20 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: Dongó Rubbee elektromos segédmotor dörzskerékhajtás

Láttam a tévében az új litván fejlesztésű, mindössze 6,5 kg tömegű elektromos segédmotort, a Rubbee-t.

Az tűnt fel, hogy a fejlesztők szerint eredeti ötlet a dörzskerékhajtás alkalmazása kerékpárnál. Idézem:

"A Rubbee egyedülálló abban, ahogyan az energiát közvetlenül a bicikli gumijára viszi át. Nem használunk láncot, hajtóművet, fogaskereket vagy váltót – mondja a litván feltaláló."

Nos, ez nem igaz, hiszen a '60-as években nálunk is kapható volt a Dongó segédmotor.

Igaz, az előbbi pillanatok alatt felszerelhető, míg a Dongó benzinmotoros volt és nehezebben lehetett üzembehelyezni, de a dörzskerékhajtás általánosan ismert gépészeti megoldás, a kerékpárdinamó is így működik, tehát tévedtek a litvánok (vagy a fordító), hogy új a hajtás ötlete.
Tévedés ne essék, én is a Rubbee-t választanám, persze ha nem esne az eső, nem lenne az út vizes, mert akkor mehetnék a mosásba. Ha a Bubi ilyen lenne, talán használnám is, mert Budán a kis emelkedőkön is alig lehet feltekerni a Bubi bringával. A Margit körút alig emelkedik a Széll Kálmán tér felé, de láttam, hogy egy fiatal pár csak a nyeregből kiállva tudta hajtani ezt a szörnyet.

bicikli_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr886600497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása