Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

"Művészet a koszfészekben"

2014.05.17. 15:08 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: üres kirakatok vállalkozások lakásokban

Tegnap láttam a Hír 24 TV-n, hogy kiállítás lesz a Kossuth Lajos utcai üres kirakatokban. A hir.24 találó címe: "Művészet a koszfészekben". Ez a híradó felvételének 8:25 percénél kezdődik, ha a linkre kattintasz.
Az a bajom ezzel, hogy mindenki rossznak, csúnyának tartja az üres kirakatokat, mindenféle siralmas magyarázatot kitalálnak, legtöbben a nagy áruházláncokat hibáztatják. Ezzel nem értek egyet, mert nem veszik észre a probléma lényegét. Én is nagyon örülnék, ha a nyitva lévő üzletek nem turkálók, pénzváltók, bankok, vagy ingatlanosok lennének, de ehhez tenni kell valamit. A probléma gyökere ott van, hogy a vállakozások a lakóházakba települtek, mert olcsóbb megvenni néhény millióért egy lakást, mint a magas bérleti díjakat fizetni.
Régen csak öröklakásokban dolgoztak orvosok, ügyvédek, tánctanárok stb. Mióta szinte minden lakás öröklakás lett, ellepték ezeket a gazdasági vállalkozások. Van olyan körúti bérház, ahol szinte az összes lakásban valamilyen gazdasági tevékenység folyik. Ingatlanirodák, biztosítók, tánciskola, pedikűrös, könyvesbolt, iparosok, kiskereskedelmi boltok, testépítő tornatermek, szolgáltatások stb. Ez a legfontosabb oka, hogy a drágán bérelhető üzlethelyiségek üresen állnak, ráadásul tartozás esetén azonnal a farkukra léphetnek. A lakásokban sok vállalkozás a közös költséget sem fizeti, a perek évekihg elhúzódnak, milliós tartozás esetében sincs végrehajtható ítélet, és a tevékenységüket vígan folytatják, míg egy önkormányzati bérlakásból néhány tízezer forint tartozás miatt utcára tesznek embereket. Azon kívül, hoyg a nagy forgalom a házak lakónak életét megkeseríti, a sok szemét, idegenek ki-be járása a közös költségekre és a biztonságra is rossz hatással van.
A lakásokba bejegyzett vállalkozásokat kellene külön megadóztatni, a rezsicsökkentésből kizárni és a székhelyszolgáltató cégeket (egyes lakásokba akár 100-200 céget is bejegyeznek) megszüntetni.
Ez lenne a megoldás, vagy ahol még több a lakó, ott engedélyükhöz kötni a gazdasági tevékenységet.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr636177917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása