Nemrég olvastam a 168 órában megjelent interjút Raskó Györggyel. Ebben szerepel egy mondat:
"Magyarországon a rendszerváltás óta folyamatosan csökken az állattenyésztés teljesítménye: a sertéshús 62, a marhahús 60, a tej 40 százalékkal kevesebb, mint huszonöt éve. Ráadásul ma feleannyi burgonyát és szőlőt, harmadannyi bogyós gyümölcsöt és fűszerpaprikát termelünk, mint 1990-ben."
Hát, ez tragédia, de ebben vastagon benne van Antall József kormánya Raskó Györggyel egyetemben, aki 1990. július 15-től kormánytag volt, először a Földmuvelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, majd 1991-től helyettes államtitkára volt.
Köztudott, hogy a kormány kárpótlási törvénye hihetetlen károkat okozott a magyar mezőgazdaságban, hiszen a szövetkezeteket, állami gazdaságokat felszámolták, függetlenül attól, hogy jól, vagy rosszul működtek. A kárpótlási jegyeket ráadásul hiénák vásárolták fel maffiamódszerekkel. Fenyegetéssel távoltartották a helybéli gazdákat az árverésektől, strómanokkal vásároltatták meg potom áron a földeket, ráadásul olyan szélsőséges baromságok is előfordultak, hogy 70 cm (!) széles parcellák is létrejöttek. A vásárlók nem dolgozni, hanem pénzt keresni akartak, csakúgy, mint ma. Az erdőket kivágták, a földön csak gabonát termeltek, vagy parlagon hagyták, számítva a jobb időkre, az árak emelkedésére. Az állattenyésztés és a kertészet munka- és eszközigényes vállalkozás, így ezzel nem is törődtek (ma sem, lásd: Kishantos).
Így jutottunk el a fenti katasztrofális adatokig. A minap kalocsainak nevezett paprikát vásároltam. A hátoldalon apró betűkkel szerepelt, hogy spanyol és kalocsai paprikából készült (nyilván úgy, mint a régi viccben: fele-fele:
- Ez a maguk libapástétoma tényleg libából van?
- Igen.
- És csak libából?
- Hát, most hogy így rákérdezett, őszintén megmondom, teszünk bele disznót is.
- Mennyit?
- Fele-fele: egy liba, egy disznó.)
És ezt magyar árunak hívják. Már nem lehet egy igazi halászlét, paprikáskrumplit, de még krumplistésztát se enni, mert spanyol, marokkói, de túlnyomórészt már-már barna színű kínai paprikával készülnek.