Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Antall Józsefről - másképpen

2013.12.21. 13:28 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: paprika kárpótlás állattenyésztés Antall József Raskó György

Nemrég olvastam a 168 órában megjelent interjút Raskó Györggyel. Ebben szerepel egy mondat:

"Magyarországon a rendszerváltás óta folyamatosan csökken az állattenyésztés teljesítménye: a sertéshús 62, a marhahús 60, a tej 40 százalékkal kevesebb, mint huszonöt éve. Ráadásul ma feleannyi burgonyát és szőlőt, harmadannyi bogyós gyümölcsöt és fűszerpaprikát termelünk, mint 1990-ben."
Hát, ez tragédia, de ebben vastagon benne van Antall József kormánya Raskó Györggyel egyetemben, aki 1990. július 15-től kormánytag volt, először a Földmuvelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, majd 1991-től helyettes államtitkára volt.
Köztudott, hogy a kormány kárpótlási törvénye hihetetlen károkat okozott a magyar mezőgazdaságban, hiszen a szövetkezeteket, állami gazdaságokat felszámolták, függetlenül attól, hogy jól, vagy rosszul működtek. A kárpótlási jegyeket ráadásul hiénák vásárolták fel maffiamódszerekkel. Fenyegetéssel távoltartották a helybéli gazdákat az árverésektől, strómanokkal vásároltatták meg potom áron a földeket, ráadásul olyan szélsőséges baromságok is előfordultak, hogy 70 cm (!) széles parcellák is létrejöttek. A vásárlók nem dolgozni, hanem pénzt keresni akartak, csakúgy, mint ma. Az erdőket kivágták, a földön csak gabonát termeltek, vagy parlagon hagyták, számítva a jobb időkre, az árak emelkedésére. Az állattenyésztés és a kertészet munka- és eszközigényes vállalkozás, így ezzel nem is törődtek (ma sem, lásd: Kishantos).
Így jutottunk el a fenti katasztrofális adatokig. A minap kalocsainak nevezett paprikát vásároltam. A hátoldalon apró betűkkel szerepelt, hogy spanyol és kalocsai paprikából készült (nyilván úgy, mint a régi viccben: fele-fele:
- Ez a maguk libapástétoma tényleg libából van?
- Igen.
- És csak libából?
- Hát, most hogy így rákérdezett, őszintén megmondom, teszünk bele disznót is.
- Mennyit?
- Fele-fele: egy liba, egy disznó.)
És ezt magyar árunak hívják. Már nem lehet egy igazi halászlét, paprikáskrumplit, de még krumplistésztát se enni, mert spanyol, marokkói, de túlnyomórészt már-már barna színű kínai paprikával készülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr515703357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása