Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mikor lesz gazdasági fellendülés?

2013.03.24. 14:25 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság létminimum átlagkereset fellendülés

Hazánk "több mint 4 millió létminimum alatt nyomorgó ember országa" írja a kuruc.info, 146.600.-Ft az átlagos nettó kereset a KSH szerint
Kérdem én, hogy ki gondolja komolyan, hogy ilyen jövedelmi viszonyok között lehet növelni a belső fogyasztást? Még rosszabb a helyzet, ha belegondolunk az átlagszámítás örök problémájába, ugyanis alig van átlagos jövedelmű ember. A több milliós menedzseri fizetések és a minimálbéren részmunkaidőben foglalkoztatottak nagyon torzítják a viszonyokat. A magas keresetűek ráadásul nem is itthon költenek, drága külföldi helyeken üdülnek télen-nyáron. A beszerzéseiket (ruházat, tartós fogyasztási cikk stb.) szintén ott eszközlik, mert kisebb az ÁFA, így olcsóbb, ráadásul a minőség is jobb.
Belátható, hogy így csak az exportunk növelésével lehetne elérni valamicske fellendülést, de ezt meg az utált külföldi "oligarchák" nélkül nem lehet. Az államosítási törekvések, az adórendszer gyors változásai, a rengeteg különadó (üzletláncok, távközlés, bankok, vezetékadók stb.) viszont elriasztják az új befektetőket.
Lassan úgy vélem, hogy nem is cél a fellendülés, ennél fontosabb az ellenségkép kreálása, a "szabadságharc" és a választási győzelem. Különben én még emlékszem a "békeharcra" az "imperialista ellenségekre". Egyszer az is megbukott (sőt, a történelemben eddig minden diktatúra is).

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr595165673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása