Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Gazdasági bűnök

2011.12.27. 11:11 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság korrupció bűn mol nyugdíjpénztár dünnyögéseim plázastop

Annyi, az MSZP-SZDSZ nyolc éves kormányzása alatt vélt, vagy valós korrupciós ügyről hallunk, folyik az eljárás, ítéletek is születtek, csak arról mély a csönd, ami mostanában történik.
Ha valaki olcsóbban adott el valamit, de haszna nem származott belőle, akkor lehet, hogy csak tévedett, vagy nem volt potenciális vásárló magasabb összegért. Jó példa erre ppp-szerződések felülvizsgálata, melyekről kiderül, hogy előnytelenek az állam számára. Persze szerintem csak akkor, ha nincs pénzünk a megvalósításra, hiszen akkor kénytelenek voltunk rá. Ugyanolyan ez, mint a magánszemélyek által felvett hitelek az építési kölcsöntől az autóvásárlásig, hiszen ezek egytől-egyig hátrányosak a felvevőre, amit már előre tudnak, kalkulálnak, de ha csak akkor vennének valamit, amikor rendelkezésre áll a dohány, akkor 20-30 évig se lakásuk, se autójuk nem lenne.
Bizonyíték erre, hogy A nyakunkon maradnak a ppp-k.
"A Világgazdaság keddi számában az államtitkár ismertette: addig nem lehet szó kivásárlásról, amíg ennek fedezetét nem tudják biztosítani; a költségvetésben 200 milliárd forint lebegett erre a célra augusztus óta, de végül a megszavazott változatba nem került be." Amikor tervezték a beruházásokat, akkor sem volt pénz és most sincs.
Ilyen alapon az is bűncselekmény, hogy IMF hitelből megvásároltuk a MOL részvényeket 500 milliárdért 2011. júliusában, amiért ki tudja mennyit kell fizetnünk kamatokkal együtt, de az tény, hogy az árfolyam akkor 22 400.-Ft volt és ma csak 17 900.-Ft, ami 20%-os csökkenést jelent, tehát 100 milliárdos veszteséget. A kamatokat persze az 500 milliárd után fizetjük. Ugyanígy jobb körökben a magántulajdon elvétele szintén bűnnek számít, márpedig a nyugdíjpénztári tagok vagyonát is elvették és elköltötték. És mire? Így költünk el 578 milliárdot a nyugdíjpénzből "Átvállalja az állam a MÁV 300 milliárd forintos és a BKV 78 milliárd forintos adósságát - derül ki a Magyar Közlöny-ben megjelent kormányrendeletből."
Ilyen nyomorult gazdasági helyzetben, amikor az államkötvényeket csak igen magas kamattal veszik meg, minden felesleges pénzkidobás bűn, legyen az a Fradi visszavásárlása, szobrok áthelyezése, közterületek átnevezése stb. Bár szerintem a bevételek szándékos csökkentése (pl. plázastop) is az.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr203498461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása