Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ez az egészségügy jövője?

2011.08.27. 16:48 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: jövő egészségügy fogászat esetek dünnyögéseim

Sajnos el kellett mennem fogorvoshoz. Mivel nem vagyok milliomos, elmentem a területileg illetékes fogászati rendelőbe. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy az ott dolgozó hat orvos mindegyike vállalkozó, vagy valamilyen vállalkozás (BT, KFT stb.) tagja. Ők szerződnek a TB-vel, bizonyos minimális ellátás (húzás, tömés) ingyenes elvégzésére, míg a fogpótlások majd piaci áron történnek. Majd beszámolok a végösszegről, ha megtudom, hogy mennyibe került két korona és egy fog.
Visszatérve első látogatásomra, amely de. 9 órakor történt a 8-14 óráig tartó rendelési időben, egyedül voltam a váróban (az egyik orvos szabin volt, tehát kettőnek ott kellett volna lennie). Nem így volt. Kijött egy asszisztens és közölte, hogy akihez tartozom, az csak tízre jön, de különben is, időpontot kell kérni. Mivel nem fájt, csak néha-néha érzékeny volt a fogam, kaptam egy négy nappal későbbi időpontot. Amikor elmentem a dokihoz, többen vártak, volt aki már megkapta az injekciót, a másikat nálam korábbra rendelték be. Nem húzom az időt a rizsával, de 45 perc múlva kerültem sorra.
Ez lenne az egészségügy jövője? Máshol sem lesz a hivatalos időpontban orvos? A sürgős esetekben is órákat kell várni? Maszekok lesznek a dokik, asszisztensek, műszaki, kiszolgáló személyzet? A kezelést elvégzik ingyen, de a kajáért, szállásért, pótlásokért (szívbillentyű, csípőprotézis, pacemaker stb.) fizetned kell? Még jó, hogy a jelenleg még hatályos alkotmányunk szerint: "35.§ (1) g)A Kormány meghatározza az egészségügyi ellátás állami rendszerét, és gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről; 70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabbszintű testi és lelki egészséghez.
(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg."
Az új tákolmányt alaptörvénynek nevezik, ennek szövegében már szó sincs az ingyenességről: "XX. cikk
(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.
(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal, az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával, a munkavédelem és az egészségügyi ellátás megszervezésével, a sportolás és a rendszeres testedzés támogatásával, valamint a környezet védelmének biztosításával segíti elő." Magyarul, jogod van, de mindenért fizetni fogsz, jobb ha spórolsz! Tanulj az USA-tól! Ha nincs pénzed, megdöglesz. Mindezt megerősítette Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás (ami nincs) miniszter, amikor azt mondta: "tudomásul kell venni, hogy nincs ingyenes egészségügy, vagy ingyenes oktatás". Csak azt nem tudom, hogy miért tiltakoztak ellenzékben a tandíj bevezetése ellen és miért indítottak népszavazást a 300.-FT-os vizitdíj ellen? Most akkor hogyan döntöttek a zemberek a fülkeforradalomban?

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr533184145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása