Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Gmail fiók feltörése ill. illetéktelen használata

2011.04.19. 14:57 | svejk | 2 komment

Címkék: internet hacker számítástechnika kínaiak esetek gmail feltörés

Feltörték, ill. illetéktelenül használták a GMail fiókomat. Tegnap nem engedett be a program, értesített, hogy valószínűleg jogtalan behatolás történt, adjam meg a régi jelszavam és telefonszámomat, majd SMS-ben küldtek egy számkódot, amivel bemehettem. Megjelent egy táblázat, fölötte felirat, hogy Kínából (!) beléptek a fiókomba. A táblázatban IP címmel, dátummal, időponttal kb. 8 alkalom volt felsorolva 1 hét alatt. 
Elég gyakori lehet az eset, mert fel vannak készülve rá, egyből megjelenik minden teendő a webes bejelentkezésnél (POP-nál csak hibaüzenetet kapni). Csak azt nem értem, miért várnak egy hetet? Azt hiszik, hogy Kínában vagyok (pláne, ha egy órán belül itthonról és Kínából is történik bejelentkezés)? Hogy mit csináltak, vagy kerestek kínai barátaink, azt nem tudom, csak bankszámlaszámokra, esetleg spamküldésre gyanakszom, de a fiókomba az utóbbira utaló jelet nem találtam, az előbbi meg nincs.
Tudjuk, hogy nincs többé biztonságos jelszó, de azt azért nem értem, hogy a GMail pl. három sikertelen próbálkozás után miért nem tiltja le a fiókot legalább két napra? Ha már automata generálja az SMS kódokat, akkor elég gyakori lehet az eset. Fel is készítik az embert a biztonságos belépésre, tehát mindent tudnak, sok ilyen eset lehet.

Legokosabb, ha a böngészőnk jelszóemlékeztetőjét nem használjuk és bonyolultabb jelszavakkal dolgozunk, amelyeket nem a gépen, hanem mondjuk egy titkosított pendrive-on tárolunk! Kicsit macerásabb lesz a munkánk, de biztonságosabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr212839748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoppecske 2011.09.01. 09:22:05

szia, nekem Kanadából léptek be a gépemre - egy csomó pénztől szabadítottak meg.... - kb. 3 héttel később kaptam értesítést róla... egyáltalán ilyenkor mit lehet tenni?

Anabela Bognar 2013.01.18. 14:51:31

sziasztok.nekem is azzal volt problemam h hasznaltak a facebokkomat.nem is vettem eszre addig amig fenyegetesek jottek.mert egy pasi ramszalt es en nem akartam tole semmit.feltorte az adataim es hasznalta a facebokomat az en nevemmel.mindenkinek irkalt es elolvasta az uzijeimet.vegul engem kevert bajba,.nem hagy azota sem beken,.toroltem a profilom de a kepeim leszedte .hogy birt bejutni a facebokomra es nem vettem eszre h hasznalja,.
süti beállítások módosítása