Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Alkotmány-, vagy alaptörvény-tervezet?

2011.03.11. 15:54 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: szvsz himnusz alkotmánytervezet alaptörvény tervezet nemzeti hitvallás nemzeti nyilatkozat

Tegnap puszta mazochizmusból elolvastam Magyarország alkotmányának/alaptörvényének tervezetét. Mivel ma reggel azt hallottam a rádióban, hogy ezen már csak stiláris módosításokat terveznek (ráfér), úgy gondoltam, hogy én is teszek egy észrevételt (lehetne többet is, de a 28 oldal véleményezése túl hosszú lenne, miként maga a tervezet is az). Összefoglalva ez egy XVIII.-XIX. századi alkotmány lehetne, de a mai elvárásoknak nem felel meg, túl régies, ósdi, dohos. A törvényi részletekkel nem is foglalkozom, de szerintem a NEHI/NENYI teljesen felesleges. Az "ISTEN ÁLDD MEG A MAGYART" cím a Himnusz-ból kiragadva parancs vagy felszólítás, így helytelen, mert felkiáltójel kellene a végére. Ráadásul a tízparancsolatból a második így szól: "Isten nevét hiába ne vedd!" Csodálom, hogy himnuszunkon a keresztény egyházak még nem akadtak ki, ugyanis elég nagy illetlenség egy mindenhatót - aki legalább százmilliárd galaxist, galaxisonként kétszázmilliárd csillagot és megszámlálhatatlan bolygót alkotott, amelyekből egyetlen a miénk 7 milliárd emberrel és ebből mindössze csak 10-12 millió a magyar - felszólítani (kérni, könyörögni kellene), hogy minket áldjon meg. Tiszteletlenség. Olyan ez, mintha azt mondanánk a főnökünknek, hogy "Főnök! Adj fizetésemelést!". (Lehet, hogy az államalapítás óta eltelt ezer évben talán éppen udvariatlanságunk, beképzeltségünk miatt tépett minket a balsors.)

A 21. századhoz illő és elegendő lett volna szerény véleményem szerint annyi, hogy alkotmányunk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának figyelembevételével, annak szellemében és betartásával készült. Slussz.

Végül két idézet:

"A demokrácia egyik nagy hibája az, hogy a nép a közös szavazattal olyan közös vezért választ magának, aki mindannyiunkat közösen taszít az előre megjósolható apátiába." (Charles Bukowski)

"Nincs nagyobb dögvész egy államban, mint a vallási buzgalom erkölcsösség nélkül." (Jeremy Bentham)

 

Ps.: Ma, 2011.03.26-án olvastam ezt a cikket.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr582731021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása