Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Egyházalapítás és pénzszerzés

2010.02.20. 14:33 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: szvsz egyházalapítás adófelajánlás

Olvasom, hogy "Semjén Zsolt rukkolt elő az ATV Jam című műsorában azzal, hogy hazánkban jelenleg „egyszerűbb egyházat alapítani, mint bélyeggyűjtő egyesületet". Az újonnan alakulókat pedig semmi más nem vezérli, mint a pénzszerzési technikák gyarapítása, akár 10 ember egyházat alapíthat és igényelheti az SZJA 1%-át. Ő maga ezért azt javasolja, hogy a Fővárosi Bíróságot egy, a „tudományos élet szakértőiből összeállított grémium" segítse az egyház fogalmának definiálásában és a vallási tevékenység kritériumainak pontosításában."
Hát, ez érdekes. A felismerés nem új, hiszen Mark Twain több, mint 100 éve megmondta, hogy "ha meg akarsz gazdagodni, alapíts egy vallást".
SZVSZ, ha bíróság állította volna össze anno a vallásalapítás kritériumait, akkor ma egyetlen egyház sem lehetne. Hányan voltak a kezdetekkor Jézus, Mohamed tanítványai, később Luther, Kálvin és a többiek? Az a különbség a régi és az új vallások között, hogy régen akadtak uralkodók, akik erővel népükre kényszerítették a nekük tetsző egyházat és tanításait, rendkívüli módon összefonódtak velük, míg ma szerencsére néhány ország kivételével ez már nem fordul elő. (Bár még a demokratikusnak hitt USA-ban is a Bibliára esküsznek a bíróságokon és egyetlen elnök sem merné azt mondani, hogy ő ateista.)

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr901775873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása