Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Civil Mozgalom sem az én pártom

2010.01.27. 16:04 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika szvsz civil mozgalom

Megnéztem a Civil Mozgalom honlapját. 
Íme a 12 pontjuk:

1. Nem mondvacsinált demokráciát, hanem valódi népképviseletet akarnak.

2. A pártok és a politikusok mindenhatóságának megszüntetése érdekében egy erős civil társadalmat hoznak létre.

3. Eltörlik a pártok állami támogatását és módosítják a képviselők gátlástalan javadalmazási rendszerét.

4. Elszámoltatják az ország állapotáért, a gazdaság összeomlásáért és a társadalom elszegényedéséért felelős személyeket.

5. Civil kontrollt és társadalmi részvételt hoznak létre a közélet minden területén.

6. Egy erős államot szeretnének, amely segíti állampolgárait és megvédi, képviseli az érdekeit.

7. Megszüntetik az elszámoltatás és következmények nélküli felelőtlen irányítást és vezetést, ezzel párhuzamosan csírájában fojtják el a korrupciót.

8. Mindenki számára érthető, átlátható és azonos elbíráláson alapuló igazságos jogrendszert alkotnak.

9. A társadalmi élet minden területén megszüntetik a kiváltságokat.

10. Felszámolják a túlzott bürokráciát, és hozzáértő felelősök által irányított átlátható intézményrendszert alakítanak ki.

11. A Parlament létszámát lecsökkentik és bevezetik az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát.

12. Megszüntetik a végkielégítések felháborító, pazarló és korrupt rendszerét.

Tény, hogy áttekinthető programjuk van (ilyet még egyetlen párttól sem láttam az SZDSZ 20 évvel ezelőtti kék könyve óta), de egyelőre hiányos, sok a duma, kevés az átgondolt munka. Nem akarom, nem is tudom az egészet kivesézni, nem is értek hozzá, de minta már hallottam és átéltem volna az "erős állam"-ot, elegem is volt belőle.
Néhány érdekesség:
"Fenntarthatatlan, hogy lakosság 10-át kitevő magánszektorban alkalmazott adófizető viseli majdnem minden költségvetési kiadás (pl. egészségügy és oktatás, közszolgák, nyugdíjak, stb.) terhét." Ez egy hülyeség, ugyanis meg kell nézni a KSH adatait. ÁFA-t még a feketén dolgozó emberek, bűnözők, hajléktalanok és nyugdíjasok is fizetnek és az hozza a legnagyobb adóbevételt.

"3. Eltörlik a pártok állami támogatását és módosítják a képviselők gátlástalan javadalmazási rendszerét." Akkor ők miből fognak élni, hatékonyan működni? A pártok parlamenti képviselőit ki fogja fizetni?

A hét(!) SZJA kulcs meg egy nagy hülyeség, csak növeli az APEH feladatait, csakúgy, mint a családi adózás. Azért van a családi pótlék, hogy minden gyereknek jusson a legszükségesebbekre, de az nem igazságos, hogy a jobban keresőket még az adókedvezménnyel is támogassák (az nyilvánvaló, hogy két minimálbéres csak a családi pótlékot kapná, míg a többet keresők még az adókedvezményt is, tehát gyerekük után többletdotációt kapnának).
 

Lenne több észrevételem is, de nekem már ez is sok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr381706728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása