Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nobel-békedíj

2009.12.13. 10:38 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika szvsz nobel díj obama

Barack Obamának diplomáciai erőfeszítéseiért, a nemzetközi politikai légkör megváltoztatásáért, az ENSZ és hasonló nemzetközi szervezetek szerepének megerősítéséért, valamint a nukleáris fegyverek csökkentése érdekében tett lépéseiért ítélte oda a díjat a Nobel-bizottság. 

A díj átvételekor Barack Obama azt mondta: "Szembe kell néznem a világ valóságával, és nem állhatok tétlenül az amerikai népet fenyegető veszélyekkel szemben. Nem kétséges ugyanis, hogy a gonoszság jelen van a világban. Egy békés mozgalom képtelen lett volna megállítani Hitler hadseregét, az Al-Kaidát pedig nem lehet tárgyalásokkal meggyőzni, hogy tegye le a fegyvert.” – mondta az elnök.

  Én is osztom azok véleményét, akik a díjra méltatlannak tartanak egy olyan elnököt, aki újabb 30 ezer embert küld Afganisztánba és szövetségeseit is erre kapacitálja. Az elnök érvelése is hibás, hiszen Hitler térnyerését annak idején ölbetett kezekkel nézték, hadseregük a II. Világháború kitörésekor kisebb volt, mint a lengyeleké és csak Pearl Harbor után, 1941 decemberében léptek be a háborúba. Ha ezt az elvet követte volna később is az USA, akkor nem háborúzott volna Koreában, Vietnamban, Kuwaitban, Etiópiában, Jugoszláviában, Irakban, Afganisztánban stb. Ráadásul az irdatlan haditechnikai fölény ellenére egyiket sem nyerte meg sem politikailag, sem az ott élő emberek köszönetét kiérdemelve. Ha már mindenáron csendőr akar lenni, akkor Mexikótól Argentínáig az egész kontinensén csinált volna rendet az elmúlt 64 évben. Most is lenne dolga.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr421593763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása