Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nem értek egyet Szabó Istvánnal

2009.10.23. 14:07 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: film internet mozi lopás szabó istván filmkalózok

Tegnap az m1-en, a 6 órai tea c. műsorban  vendégeskedett Szabó István Kossuth- és Oscar díjas filmrendezőnk. Többek között a következőket mondta:

Igaza van Szulák Andreának, hogy erről a témáról bővebben kellene beszélni. Szabó István logikája szerint bűnös, tolvaj az is, aki feltalálta a kottát, mert így mindenki számára elérhetővé tette a lantosok, bárdok dalait, de Kodály és Bartók is, akik fonográffal gyűjtötték a népdalokat egy buznyák jogdíj fizetése nélkül. Lopás az is, ha az általam vásárolt könyvet kölcsönadom, az egész család kiolvassa, hiszen így potenciális vásárlóktól fosztom meg a szerzőt, csakúgy, mit a könyvtárak. (Ha moziba megyünk, mindenkinek kell jegy, könyvet viszont csak egyet vásárolunk.) Ha egy szakácskönyvből egy recept alapján egy ételt elkészít a vendéglős és azt évekig eszik a vendégei anélkül, hogy jogdíjat fizetne valaki, az is lopás? A tankönyvek anyagának elsajátítása és egy életen át munkában való hasznosítása is? A gondolatmenet szerint a lopás, a fizető néző becsapása fordítva is előfordul, amikor élő koncerten az előadó playback-re "énekel", azaz tátog, és ugyanannyit kér, mintha énekelne.
A véleményem különben az, hogy ha Szabó István látott volna egy internetről letöltött kis felbontású filmet, ami összehasonlíthatatlanul gyengébb egy multiplexes moziélménynél, akkor belátná, hogy ez inkább reklám, mert egy pl. Star Wars filmet az internetes verzió után biztosan megnézi a néző a moziban is, aki meg nem, az egyébként sem menne el, mert tanyán, vagy máshol, de moziktól messze él. Nem is érdemes ilyen alapon dollármillós "veszteséggel" kalkulálni.
  Másik érvem az, hogy lopás, betörés ellen a biztosítók is csak úgy kötnek szerződést, hogy az általuk előírt védelemmel kell ellátnom a tulajdonomat. Ha nem lennének műsorok, dalok, fényképek, szövegek az interneten, akkor nem is lenne mit ellopni. Ha nem lenne hanglemez, kazetta, videó, CD, DVD, amelyekből a jogdíj tulajdonosa egy egyszeri felvétel alapján több ezer embertől akar kaszálni, akkor megint csak nem lenne "kalózkodás". Szerintem sokkal többet "lopnak" az olyan törvényekkel, hogy jogdíjakat szednek a nyers adathordozók, tárolók, nyomtatók stb. eladása után, noha lehet, hogy pl. orvosi kutatásokhoz használják azokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr91469768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása