Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Önkormányzatok százhúsz milliárdja

2009.08.15. 11:12 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat szvsz támogatás csökkentés

"A kormány a Nemzetközi Valutaalapnak azt ígérte, hogy 2010-ben 120 milliárd forinttal, vagyis átlagosan mintegy 10 százalékkal visszafogja a települések állami támogatását."
Persze attól hangos a parlament, a média stb., hogy ellehetetlenülnek a települések. Biztosan van olyan kistelepülés, ahol a saját bevétel csaknem nulla, szinte minden pénz üzemeltetési költségekre és segélyekre megy el, a polgármester tiszteletdíj nélkül dolgozik, de nem ez a jellemző. Mindennapos tapasztalatom, hogy jobb helyzetben lévő önkormányzatok teljesen felesleges dolgokra költik a pénzüket, ráadásul ezeknek az intézésére embereket kell foglalkoztatni.
E heti példám, hogy a második féléves gépjárműadó befizetésére kaptam felszólítást és csekket. Első olvasásra ez normális dolognak tűnhet, de márciusban már kaptam értesítést az egész évi adókivetésről a két félévi csekkekkel együtt, így a második félévre két csekkem van, az egyik teljesen feleslegesen. Ennek az értesítésnek elkészítése, csekkek ezreinek nyomtatása, a levél megírása, postázása stb. komoly anyagi és munkaráfordítást igényelt, a lakóhelyemen biztosan több millióba került.
Az autónál maradva, mindenki tudja, hogy milyen felesleges cirkusszal jár a jogosítvány érvényességének meghosszabbítása, az orvosi alkalmasságtól az új engedély (mert újat kell készíteni, noha az van rajta, hogy 2019-ig érvényes) kézhezvételéig.
A helyi média (újság, televízió, weblap stb.) nagy része is felesleges. Nincs szükség szórakoztató jellegű műsorokra, keresztrejtvényre, versekre, novellákra, bulvár jellegű információkra. Célszerűen szoritkozzanak az önkormányzati és a fizetett közleményekre.
Sorolhatnám még a vacak anyagból szakszerűtlenül lerakott díszburkolatokat járdákon (érdekes, hogy a régi bazalt macskakövet már sehol sem alkalmazzák, pedig az még Párizsban a Champs-Élysées-n is megfelel, a budai várban is betonkockákkal pótolják a hiányokat), amelyek megsüllyednek az autók alatt, a kockák kijönnek, eltörnek, így legfeljebb a tüntetőknek biztosítanak alkalmas municiót.
Még én is rengeteg költségcsökkentési javaslatot tudnék tenni, de nálam okosabb emberekből összeállított, nem a vízfej megtartásában anyagilag is érdekelt csapat gond nélkül összehozná a 120 milliárdos megtakarítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr481310818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása