Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Gázártámogatás

2006.11.28. 16:33 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika

Igazságos-e a gázártámogatás?

Eddig egyetlen, a gázártámogatás mellett érvelő politikus sem mulasztotta el, hogy az igazságosságra hivatkozzon, miszerint a rászorulókat kell támogatni. Ezzel egyet is lehetne érteni, ha a valóság is ez lenne.
Én még emlékszem az 1968-as új gazdasági mechanizmus előtti szemináriumokra, amikor azt hangsúlyozták, hogy az árak támogatása helyett fokozatosan át kell térni a szegényebb emberek személy (család) szerinti segítésére. Magyarul: minden annyiba kerüljön, amennyi fedezi a költségeket és tisztességes jövedelmet is biztosít a fejlesztésre. Nos, az elmúlt csaknem negyven év nem volt elegendő arra, hogy kormánytisztviselőink és képviselőink megértsék, hogy ez az egyetlen igazságos megoldás! különösen csodálkozom az SzDSz-en, hogy megszavazta ezt a gázártámogatást, amely alapvetően ellenkezik a liberális (és minden normális) gazdaságpolitikával.
Nézzük egy kicsit részletesebben a kérdést! Kap-e ártámogatást az, aki szénnel, fával, pellettel, villannyal, vagy bármilyen más módon fűt, főz? Olcsóbban kapja-e a többi szolgáltatást (víz, csatorna, telefon, internet, TV, utazás stb.), élelmiszert (kenyeret, húst, tejet) a szegény ember? Nem! Ugyanannyit fizet értük, mint aki milliókat keres havonta, noha nyilvánvaló, hogy a kaján nem nagyon lehet spórolni, de gázzal is lehet egyetlen szobát fűteni, mint gyerekkoromban. (Akkor nappal fűtöttünk, este meg volt a melegvizes palack az ágyban és dunyhával takaróztunk.) Természetesen nem az volt a jó, de hogyan nevezhető igazságosnak az, hogy aki átlépi az egy főre megállapított 93 905 Ft-os jövedelmet egyetlen forinttal, az pl. évi 1 000 köbméter fogyasztás esetén 18 240 Ft-tal többet fizessen évente, mint akinek 93 204 Ft a jövedelme havonta? Miért büntetik a két forinttal többet keresőt 1 520 Ft-tal havonta? És még nem is beszéltem a rengeteg visszaélési lehetőségről! (Lásd: Kastélyfűtés gázártámogatással .)
Szerintem fokozatosan kellett volna az emeléseket végrehajtani pl. 20%-os lépcsőkben egészen a piaci ár eléréséig és külön-külön családonként kellene segélyért folyamodni az önkormányzatokhoz, amelyek a szükséges igazolások és helyszíni szemle alapján döntenének a segélyről. A segélykérő pedig ezután eldönthetné, hogy min spórol, a kaján, fűtésen, villanyon, ruhán, vagy máson. Így biztos, hogy kastélyok fűtésére nem kapnának támogatást egyesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr8019740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása