Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sportolóink szomorú helyzete

2012.07.15. 16:48 | svejk | 214 komment

Címkék: sport atlétika junior vb önerős részvétel

Nemrég olvastam, hogy ha Peking volt a magyar sport Trianonja, akkor London lesz a Don-kanyarja .
A héten többször néztem a Junior Atlétikai VB közvetítéseit Barcelonából.
A riporterek elárulták, hogy a magyar csapat 22 versenyzővel képviselteti magát a VB-n. Az erősebb MASZ szinttel 11-en, az IAAF által megállapított szinttel – ami egyben a szponzori szint – szintén 11-en utaztak ki.
Tragikus, hogy a szponzori szintet elért versenyzőknek klubjuk, családjuk és egyéb segítők biztosították a megérdemelt csapattagságot. Nem elég, hogy egy fiatal sportolónak a szülei milyen anyagi áldozatokat hoznak, hiszen a kezdők felszerelését, pályahasználatot, edzőt stb. fizetniük kell, az utazás sincs ingyen, de a kísérők ideje sem. Mire aztán elér egy olyan szintet, hogy indulhatna egy komoly világversenyen, akkor újra a család kénytelen a zsebébe nyúlni, ha nem találnak szponzort.
A mostani versenyen ketten is ezüstérmet szereztek (Pásztor Bence és Krizsán Xénia). Minden elismerésem az övék. Nem csodálom, hogy Londonban várható a magyar sport Don-kanyarja.
Nincs pénz, válság van, de azért a Kossuth tér átalakítására akad 50 milliárd forintocska, ami ugye semmiség 11 sportoló 5-6 milliós kiutaztatási költségeihez képest.

Vita lezárva, korábbi hozzászólások itt (is) olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr914658148

Lescol 2012.07.16. 10:34:10

@belekotty: azért erőlködik, mert megteheti anyagilag és látszámilag.
ott ahol külön állatrendőrség van és miegymás ott belefér.

azt se felejtsd el, hogy ott nagyon sok az önkéntes támogatás, felajánlás, mert futja az átlag lakosnak is belőle (az egy dolog, hogy adókedvezményt kap, de ez van nálunk is, szóval ez nem tényező)

Lescol 2012.07.16. 10:35:52

@midnight coder: azért szerintem a felcsúti csodafociakadémia éves fenntartásának díjából lehetne venni egy nyerő nemzeti válogatottat. na nem mintha kellene, csak a felmerült anyagi kérdésre reagálva gondolom.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.16. 10:36:25

@midnight coder:

"Aki pénzért elmegy valahová elvégezni egy munkát, az zsoldos."

Akkor zsoldos volt Neumann János is meg Szilárd Leó is meg Kármán Tódor is és még sokan mások.

Mindenki pénzből él; és az, hogy ott "zsoldoskodik" ahol a legtöbbet tudja kapni a munkájáért -- és ahová lehetősége van menni --, a világ legtermészetesebb dolga.

Lescol 2012.07.16. 10:38:01

@Betelgeuse-2: Escobart nem az öngól miatt lőtték le, hanem kiderül, hogy sportfogadási ügy volt mögötte, és az a vétlen öngól (mert valljuk be.. eléggé szerencsétlen volt) borította a nyereményt

Betelgeuse-2 2012.07.16. 10:38:41

@belekotty: @midnight coder: teljesen egyetértek belekottyal. Hány és hány olyan ember van szerte a világban, akinek fogalma sincs arról, hol van Magyarország, de ha azt hallja, Hungary, rávágja, hogy Puszkasz.
Amikor én 2004-ben a borzasztóan lepusztult török-iraki határon mentem át a kurdok területén, és iszonyú barátságtalan volt a török határőr, már szét akarta dobálni a holmimat a picsába, akkor bevetettem, hogy 2002-ben én a törököknek drukkoltam (harmadikok lettek a foci VB-n), és benyögtem, hogy Rüstü, a kapus, meg a többi török focista nevét, meg Galatasaray, Trabzonspor stb (török fociklubok), akkor rögtön megenyhült, együtt elsoroltuk a török nemzeti válogatott tagjait, kiderült, hogy ő nagy Galata drukker, és rögtön haverok lettünk, nem is volt több semmi gond a határátkeléssel.
Hát ennyi a futball társadalmi hatásáról...

Betelgeuse-2 2012.07.16. 10:40:37

@Lescol: Tehát az öngól miatt lőtték le.

Lescol 2012.07.16. 10:43:08

@neoteny: "zsoldos" az, akinek van hazája, de máshol "dolgozik" (vagy harcol) pénzért. a külföldi munkavállaló a megélhetésért megy külföldre dolgozni vagy sportolni.

a fenti 3 ember példája nem jó, mert itthon eléggé ellehetetlenítették őket, és ezért ott alkottak ahol látták mire képesek és hagyták őket dolgozni. nálunk ez nem divat, csak verni a mellünket, hogy megyar származású ez meg az aki kinn megalkotott valamit. (golyóstoll, holdautó kereke és még sorolhatnám)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.07.16. 10:47:10

@Betelgeuse-2: na igen, azokról a csodás rekordokról egytől-egyig kiderült, hogy a felellítóik többet doppingoltak, mint ettek. Pillanatnyilag ezt adja az élsport. (Amstrong, a legenda?)

midnight coder 2012.07.16. 10:48:03

@belekotty: Nem tudom mennyit költenek a dologra az argentinok, illetve hogy ők hogy csinálják. Lehet, hogy genetikai háttere is van a dolognak - nem véletlen, hogy európában is a sok a néger élsportoló. Akinek még a nagyapját ették a jaguárok és az oroszlánok ha nem volt elég gyors, az lehet hogy jobb futó mint az, akinél ez már ezer éve nem szelekciós tényező.

Lescol 2012.07.16. 10:48:17

@Betelgeuse-2: ne forgasd ki amit írtam. nem az öngól miatti hatalmas érzelmi válságból és nemzeti öntudatból, ahogy írtad. Nem az volt az oka. nem is az öngól, hanem a bukott pénz mértéke. Kevesebb bukásért legfeljebb megverték volna az öngól miatt.

2012.07.16. 10:49:27

@Betelgeuse-2: A színház kultúra, a sport meg nem, azért is hívják sportnak, és mondjuk nem futásművészetnek. A sport nemzeti összetartó erejét én dafke cáfolom, vagyis akár el is ismerhetem, de hozzá kell tennem, hogy az önámítás, puszta hagyomány, egy légvár, amire építhetünk, építünk is rá, nem is megyünk vele semmire. Az meg, hogy a külföldieknek ez a mi vonatkozásunkban jelent valamit, szerintm nevetséges. A befektetőt a kedvező adózás, meg az egyszerű bürokrácia vonzza, a turistát meg a látnivaló, meg az udvarias vendéglátás, meg az olcsó árak. Nekem nem reális, ahogy a külföldi asszony odafordul a férjéhez, és azt mondja, apjuk, ez az Egerszegi olyan jó úszó volt, menjünk Budapestre kirándulni. Vagy egy kínai gyárigazgató felszólal a részvényeseknek, hogy Janics Natasa rajongója vagyok, ezért az új üzemet Szegedre telepítsük. Az meg, hogy külföldön bárhol megemlítem, hogy magyar vagyok, és rávágják, hogy puszkasz, az inkább rohadt idegesítő. Ezek szerint ennyi lenne az ország? Gulasch, paprika meg puszkasz? Menjen a fenébe, akinek ennyi esik le Mo.-ról. A sport felett érzett büszkeség az egyszerű lélek pótszere, aki a fotelben, zsíros atlétában dagasztja a mellét, ha egy azonos állampolgárságú ember érmet nyer, mert gyorsan futott, evezett,úszott. Akinek ez lelki beteljesülés, az belül sivár ember. A büszkeséget és nemzeti identitást egész máshol kéne keresni.

midnight coder 2012.07.16. 10:50:56

@neoteny: Persze hogy az. Nincs is ebből semmi gond addig, amíg nem csinálnak belőle nemzeti ügyet. Én legalábbis nem igazán látom, miért kellene azért eltöltsön a nemzeti büszkeség, hogy az én adóforintjaimból felbérelt sportolók ügyesebben fociznak mint a szomszéd ország pénzéből felbéreltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.16. 10:54:28

@Lescol:

"a külföldi munkavállaló a megélhetésért megy külföldre dolgozni vagy sportolni"

Magyarán pénzért.

"ott alkottak ahol látták mire képesek és hagyták őket dolgozni. nálunk ez nem divat"

Dolgozni Mo-n is lehet; másutt több pénzért lehet dolgozni jobb körülmények között.

Annyiban igazad van, hogy rossz példák azért, mert zsidókról van szó akiknek nem volt tanácsos Mo-n (vagy Európában) maradni amikor a munkásságukat végezték. Akkor mondok egy másikat: Simonyi Károly. Ő '66-ban ment el "zsoldoskodni" először Dániába, aztán az USA-ba.

Betelgeuse-2 2012.07.16. 10:59:52

@Lescol: Oké, győztél, Escobart húzzuk ki a listáról, könnyen megtehetjük, mert: mi van a többi ezer példával, amelyek az én igazamat bizonyítják?

Lescol 2012.07.16. 11:01:05

@Betelgeuse-2: menjünk végig egyesével az összes tételen :D

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.16. 11:01:18

@midnight coder:

"nem igazán látom, miért kellene azért eltöltsön a nemzeti büszkeség, hogy az én adóforintjaimból felbérelt sportolók ügyesebben fociznak mint a szomszéd ország pénzéből felbéreltek"

Ebben egyetértünk; az én egyetlen szempontom az volt, hogy ez független attól, hogy helyben született vagy bevándorló felbéreltekről van szó.

Betelgeuse-2 2012.07.16. 11:07:07

@shitgun: 10:49-es bejegyzésedet többezer éve folyamatosan cáfolták és cáfolják a történések. Kezdve az ókori olimpiáktól, amelyek idejére még a háborúkat is felfüggesztették... De nem baj, ez a te véleményed: még ha törpe kisebbségben is vagy vele, ez a te véleményed, amit én tiszteletben tartok.
Egyébként meg a sport is kultúra, de igazán nem akarok vitatkozni veled. Csodálatos, felemelő élményektől fosztja meg magát az, aki nem élsportkedvelő, dehát ha nem, akkor nem. Én biztos sírni fogok az örömtől és a meghatottságtól, ha a pólosok megnyerik sorrendben a negyedik aranyat (bár sajnos nem valószínű), és én ezt nem szégyellem. Mint ahogy sokszázmillió ember a Földön sem szégyelli, mekkora örömet tud neki okozni egy-egy tizedmásodperc, egy gól, egy győzelem. Nem én veszítek sokat, hanem az, akire ez semmilyen hatással nincs.

Lescol 2012.07.16. 11:08:09

@neoteny: Pénzért. ezzel nem is vitatkozom, sőt teljesen megértem ha valaki meg akar élni.

Azzal, hogy itthon lehet-e kutatni, dolgozni, lehetne vitázni. eléggé kétélű dolog, mert nem vagyok benne biztos, hogy hagyják-e az embert. Nem véletlenül születtek a legnagyobb felfedezések külföldön. Tudok olyanról, ajol a kutatónak azt mondták, hogy jöjjön vissza a kész, működő prototípussal, és akkor finanszírozzák a kutatást az intézet nevében, mint intézeti fejlesztés.
Szerinted itthon fejezte be? és még van pár.

Az meg hogy zsidó vagy nem zsidó, nem érdekel. A tudás nem a vallástól függ. Akiknek emiatt kellett elmenni, ugyanúgy nem csinálhattak volna semmit se itthon, mint azok akiket egyszerűen kihasználnak vagy szarba se vesznek, lásd amit fennebb írtam.

baloo784 2012.07.16. 11:11:13

Fiúk, lányok!
Mikor tanuljátok már meg, hogy az olimpiára való kiutazás ÖSSZES költségét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állja?
A versenyt megelőző felkészülés - utazás, edzőtábor, táplálékkiegészítő, verseny, meg a többi - költsége valóban bennünket terhel, de maga az olimpiai részvétel NEM.
Üdv.
B

Amatőr 2012.07.16. 11:11:32

@shitgun:""hát, szerintem meg csinálhat kedvet az úszáshoz, kajakozáshoz, focihoz stb. az élsport....."

Szó szerint egyetértek Veled! Nincs vita!

lobaszopiatej 2012.07.16. 11:11:53

Tudtommal mind doppingol, csak pár hülye lebukik.
Támogassák csak őket a szponzorok, én személy szerint totál lexarom ki nyer.
Tömegsport rulez.

2012.07.16. 11:13:02

@Betelgeuse-2: Én is elfogadom a más, ez esetben a te véleményedet, de a kisebbségben nem vagyok biztos, ám erre szerintem egyikünk sem tud bizonyítékot felhozni. Én nem szégyellem a sport okozta örömöt, mert a sport nézése nekem tényleg nem okoz örömöt, pedig néztem már sportot, nyilván a töredékét, mint te. Sidi Pétert a középiskolából ismerem, az ő számait lehet, hogy megnézem majd, de a többi sportoló, legyen magyar, vagy külföldi, semennyire sem érdekel, ha kigyullad a fejemben a "sport" lámpa, felülök a bciajra, és tekerek egy nagyot. Nézés helyett. A felemelő élmények nekem meg szintén máshol vannak, nem a tévé előtt (hacsak nem egy jó filmet nézek), vagy (fél)részeg üvöltöző szurkolók között egy csarnokban.

Betelgeuse-2 2012.07.16. 11:13:16

@neoteny: 11:01-hez: még két lépés, és eljutunk a rasszizmusig. Mert mondjuk a német Özil és Khedira és Podolski vajon németek? Mert ők bizony már Németországban születtek, német állampolgárok, de a szüleik török illetve lengyel bevándorlók. Na most ilyenkor ők helyben születettek vagy bevándorlók? Mert hogy nem tiszta fajú árják, az biztos...
És mi legyen a Ghánában született Balotelli gyerekkel, akit kétévesen súlyos betegen fogadtak be az olasz szülei, és nevelik azóta is, és neki az olasz anyja a Mama... Ő ne lehessen olasz válogatott?
Nehéz kérdések ezek...

Betelgeuse-2 2012.07.16. 11:15:54

@shitgun: OK, ebben megegyeztünk. Pusztán a kisebbséghez: az USA-ban a 10 legnézettebb műsor között szerintem legalább 8 Super Bowl döntő van... Az olimpiát is legalább egymilliárdan fogják nézni...
Persze erre mondhatod azt, hogy: no és a másik hatmilliárd? ... :)

Amatőr 2012.07.16. 11:19:22

@belekotty: """Igazad van. Semmi szükség erre. Nem is értem hogy a vezető gazdasági hatalmak, mint Kína, USA, Németország mi a francot erőlködik a sok olimpiai aranyával. """

Mert presztízskérdés. Mivel megvan a lajbi, vehetnek rá ezüstpitykét. Nekünk meg lajbink sincs, sőt, a valagunk kilóg a gatyánkból.

Persze egyszerűbb négyévente tizenvalahány aranyat szerezni az olimpián, mint naponta jóllakatni a 3 millió szegényt. Ennyi eszük már rákosiéknak is volt.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 11:19:26

@shitgun: @Betelgeuse-2: Azt azért hozzátenném, hogy máshol a színházak állami pénz nélkül működnek.
Nem csak nyugaton, hanem mondjuk Oroszországban is, hihetetlenül magas jegyárakkal, mégis telt házzal. Évekre előre elkelnek a jegyek.
Persze ott nincs minden Nyírborzasztó méretű városnak saját színháza...
Magyarországon meg minden városban van, Mátészalka, Nyíregyháza, Szolnok tökömtudja még hol. És mind tartja a markát, színészek játsszák a sértettet, hogy rájuk nem költ az állam. Kit érdekel?

Én irigylem azokat a népeket, ahol az átlagember dolgozik, jólétben meg tud élni ebből és nem arra költi a pénzét, hogy mások doppingolt versenyeit bámulja a TV-ben, hanem ő maga sportol, ő maga tesz az egészségéért.

Fentebb említették hogy mekkora a gólöröm Olaszországban vagy Spanyolországban... Csak az átlag spanyolnál ki is merül a sportolás abban, hogy a nemzeti válogatottnak vagy a klubcsapatának lengeti a zászlót, fogyaszt, iszik az egészségükre, megveszi a mezüket és utána punnyad. Érdekes a norvégok, svájciak, dánok nem ezt teszik, hanem szabadidejükben sportolnak. Kerékpárral járnak, úsznak, edzenek, túráznak, síelnek, egészségesen élnek.
És akkor a munkamorálról még nem is beszéltünk. Ami összefügghet azzal, hogy a spanyol csak nézi, ahogy más sportol, a svájci meg maga sportol.
A maga életét éli, maga vállal felelősséget az egészségéért, nem mástól várja, hogy örömet okozzon neki milliárdokért, hanem maga tesz a saját életéért, dolgozik, sportol, teljes életet él.

Az élsport nézésénél sokkal fontosabb, hogy a családok együtt tudjanak mozogni: uszoda, futópálya, kerékpárutak, túraútvonalak, szabadtéri kondiparkok.

Azt is érdemes megnézni, hogy hogy lesz egy sportág olimpiai sport vagy hogy esik ki abból a körből: kizárólag a média, pénzügyi eredményesség, eladhatóság dönt, a reklámbevételek várható alakulása stb.

Még annyit, hogy attól, hogy Phelps növekedési hormonokkal és EPO-val felerősítve rakéta sebességgel tud úszni, nekem nem lesz jobb. Sőt az emberek nagy része nem is tud úszni, csak nézi a TV-ben az úszókat, vízilabdázókat. Vagy a Tour de France... mind mesterségesen összerakott, telenyomott, injekciózott, tesztoszteron krémekkel kenegetett bőregér. Sorban halnak meg komplikációkban. És közben milliárdokat keresnek. A gyerekem inkább ne ilyen hamis példaképeket válasszon magának. Vagy a sík buta focisták, akik egy értelmes mondatot nem tudnak kimondani, de topmodellek vagy gyerekprostik seggéről szívják a kokaint és ezekkel a hírekkel kerülnek be a bulvárlapokba. Lásd az egész francia, angol és olasz válogatott. Ezek aztán a példaképek.
Láttam már kézilabda meccset közelről, a lelátón pókhasú drukkerek ordítottak, a pályán élsportolók kergették a labdát, az előbbiek pénzén. Nem sok értelmét látom ennek.

Amúgy rengeteg ember sportol az országban, de saját pénzükön és senkitől nem várnak támogatást: futnak, kerékpároznak, konditerembe járnak, harcművészeteket űznek, teniszeznek, úsznak, ha van a településükön normális uszoda. Velük kellene törődni, a profik, versenyzők meg éljenek meg a piacról, szponzorokból, vagy menjenek el melózni.

Az élsport illúzió, doppingtól fertőzött üzlet, pont annyira van értelme a közvetítésének, mint a Barátok köztnek.

A profi sport egy pótszer, pótlék, puhapöcsöknek való, azok nézik, rajonganak érte, akik mások életének nézésével megelégszenek, a maguk életében meg semmit nem érnek el. Ezért mondom, hogy számomra pont a Barátok közt nézőkkel vannak egy szinten a sportrajongók, TV előtt izguló, sört vedelő, reklámok célpontjává váló agymosott kretének.

Az élsport a tömegek ópiuma, ugyanúgy, mint a vallás. Irányítható, mások iránt feltétlen engedelmességgel tartozó droidokat nevel a közönségéből, hamis ikonokat állít eléjük, akiket valójában gyógyszergyárak, dopping laborok kreáltak.
Nem érdekel, hogy Phelps 3 századdal gyorsabban ússza le a távot, mint Cseh Laci... engem az érdekel, hogy én és a gyerekeim egészségesen éljenek, tudjanak úszni, rendszeresen eddzenek, nem országos rekordra hajtva, hanem a hosszú és egészséges életért.

Szabadtéri kondiparkok, futópályák, uszodák, kerékpárutak, kb. tényleg ennyire kellene az államnak költenie sport címszó alatt.

adóhivatal 2012.07.16. 11:20:22

@baloo784: én hiszek neked, de egy forrásnak jobban hinnék...
Szerintem nem úgy van, ahogy mondod, de lehet, hogy igazad van. Meggyőzhető vagyok.

2012.07.16. 11:22:40

@Madárfejű Lajcsika: fullos hsz, egyetértek mindenben.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 11:24:05

Ha a sportot támogatja a kormány, akkor miért nem fizet minden állampolgárnak konditerem bérletet? Kicsit több értelme lenne, mint pár kivételezettnek a hobbiját finanszírozni.

Amatőr 2012.07.16. 11:25:22

@Démonmac1: ""Nameg Svájc gazdasága nem balfékek kezében van... ""

...évszázadok óta! Ha az utcán megkérdezel ezer magyar embert, hogy ismer e akár egyetlen svájci közszereplőt is, akkor Gessler helytartón kívül mást SENKIT nem tud megnevezni. Na, kb ezért jó a világ arrafelé. Nem is kell utcanévtáblát cserélgetni kurzusváltásonként és nincs szükségük szobortemetőre sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.16. 11:26:13

@Lescol:

"Akiknek emiatt kellett elmenni, ugyanúgy nem csinálhattak volna semmit se itthon"

Ez egy igen erős kijelentés. Sok magyar matematikus van akik igen komoly munkát fejtettek/fejtenek ki Mo-n. Nem annyira ismertek az átlagember számára mint a három felsorolt (habár az sem biztos hogy a három felsorolt túlságosan ismert), de matematikai körökben (el)ismertek.

Az általad megfogalmazott problémakör ("kihasználnak vagy szarba se vesznek") alapvető oka épp' a központosított, kormányzati "tudománymenedzsment", ami még az egypártrendszerből származik és az utórengései a mai napig érezhetőek. Magyarán az, hogy politikai helyezkedéssel lehet hatalomra (és pénzre) szert tenni, nem tudományos eredményekkel vagy valóban jó (ti. eredményes) kutatásmenedzseri képességekkel. Mindaddig amíg az egyetemek/kutatóintézetek a mindenkori kormányzattól ill. költségvetéstől függenek, ez így is marad.

yatumux 2012.07.16. 11:29:05

@röhögő: Ugye Te is érzed, hogy mennyire primitív a stílusod ?

Egymás fikázása helyett talán normális párbeszédet kellene folytatni.

Ha ilyen vagy ne csodálkozz hogy Te és a hozzád hasonló nagyon komolyan vehető emberek kiszorulnak a közösségből.

Én már annyi mindent meséltem magamról !

Mesélj Te is kicsit ! :) Mond 10 dolgot amire büszke vagy magaddal kapcsolatban persze. Látod ide vezet a személyeskedés.

Nem az ország dolgaival foglalkozunk hanem egymás csesztetésével.

Hidd el rossz úton jársz Amice !

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 11:31:58

@Amatőr: Ja, irigylem az olyan országokat, ahol senkit nem érdekel, hogy ki a polgi, a miniszterelnök, milyen színű párt van kormányon, mert kb. semmit nem számít, mert nem azon múlik a lakosság jóléte, hogy éppen ki jutott hatalomra.

Amatőr 2012.07.16. 11:34:27

@Betelgeuse-2: ""Lehet, hogy számodra érdektelen sportág a diszkoszvetés és a kalapácsvetés, de más számára nem az. Mürónnak sem volt az, amikor megformálta a diszkoszvető alakját, amiért azóta is hálásak vagyunk ennek az ókori szobrásznak... ""

Azért légyszíves válaszolj őszintén; az utóbbi 20 évben hány atlétikai versenyen voltál kint a stadionban?

Egyébként számomra egyetlen sportág sem értéktelen, csak esetleg érdektelen. Olyannyira, hogy nem nézem, de azt elfogadom, hogy valakik szeretik és űzik. Tegyék azt. De én szeretnék választani; ha úszni szeretek, akkor ne kelljen se kalapácsvetni, sem azt nézni.

adóhivatal 2012.07.16. 11:34:34

@Madárfejű Lajcsika:
A színházi hivatkozásod butaság, a többi egy részével egyetértek.
(Oroszországban is van támogatás a színházaknál, sőt még az UK-ban is lehet pályázni állami pénzre. Nem beszélve a francia, német, svéd finanszírozásról, továbbá a világ élvonalába tartozó lengyel és román színházakról.)
Én ugyan nem nézek sportot egy jó ideje - színházat annál többet, és nemcsak nézek - de a sport szerepét a szórakoztatásban nem nézném le ennyire, és főleg nem kategorizálnám így a kedvelőit.

yatumux 2012.07.16. 11:38:25

@Madárfejű Lajcsika: Jó ötlet ! A munkahelyem kifizette az összes alkalmazottnak előre a kondi bérletet és kiosztotta.

Szerinted hányan mentek el ? :)

Még egy próbálkozás volt.

Próbáltunk menedzserszűrést adni. Na erre sem mentek el... :)

Azt gondolom rekortános futóút, uszodák (nem ugribugri strandfürdők !) kosárpályák kellenek. Gondolj a szigetre ! Mióta van rekortán, szinte tömegek futnak.

Én a Rómain lakom. Szerinted van a közelben uszoda ? Szentedrén !

Szerinted van futóút ?

Szerbiában dolgoztam egy ideig. Találd ki miért van ennyi jó kosarasuk és tenszezőik ?

Amatőr 2012.07.16. 11:41:38

@Madárfejű Lajcsika: Svájcon kívül van más ilyen hely?

Lescol 2012.07.16. 11:42:38

@neoteny: Lehet, hogy erős, de úgy érzem attól még igaz.
egyébként a hozzászólásod többi részével (központosítás ésatöbbi) teljesen egyet értek.

Amatőr 2012.07.16. 11:45:43

@yatumux: ""..és a csehekről se feledkezzünk meg, hisz már az átkosban is fillérekbe került arrafelé a sportszer és minden faluban volt sportpálya.
Számtalan sportcsarnok, jégcsarnok épült és a kölkök kedvükre sportolhattak. Volt és van is látszatja.

yatumux 2012.07.16. 11:49:37

@Madárfejű Lajcsika: Elmesélek egy sztorit.

Az USA-ban voltak mielőtt megválasztották Obamát.

Bizonyára tudod hogy ott is van még minden előítélet.

Szóval többen mondták hogy jaj istenem ez a monkey nem létezik hogy győzni fog !

Győzött.
Ugyanaz az ismerősöm következő alkalommal elismerően szólt Obamáról.

Kérdeztem hát nem utálod ? És nem Majom ? :)

Válasz: Nem. Ő az Én elnököm, a mi elnökünk.
Hiszen az átlegember a választások alatt politizáljon, azután élje az életét.
Hiszen ha a nép megválasztott valakit annak a joga és kötelessége kormányozni.

Legyen az Gyurcsány vagy Orbán.

Lehet a médiát hibáztatni, de Mi Magyarok vitatkozunk, politizálunk folyamatosan 4 évig. És addig lehet hogy nem épül az ország, de a családunk elől is vesszük el ezt az időt. Lehet hogy ebben az országban 10.000.000 közgazdász van ?
Akkor legalább a többit 1000 témában ne okoskodjunk...

Lescol 2012.07.16. 11:50:09

@yatumux: menedzserszűrés szerintem egy igazi pénzlehúzás, de a konditermi bérlet nekem bejönne..

talán ha úgy fizette volna a cég, hogy előtte felméri kinek kell, lehet sikeresebb lett volna a kezdeményezés. nem?

yatumux 2012.07.16. 11:51:38

@Amatőr: Bizony ! A foci is a grundok megszűnése után pukkant le kis hazánkban.

A sport olyan dolog ami vitán kívül fotos, értékes, közös. Nem sok ilyen van !

Erre költhetnek. Ezt nem bánom.

Lescol 2012.07.16. 11:54:35

@yatumux: azért ez az Obama dolog ennyire nem teljesen igaz ám..

kemény ellenállás volt a megválasztása után is
több katonatiszt is volt aki szolgálatot tagadott meg háborús övezetben emiatt. nem egy cikk volt erről, nézz utána. és ha az amerikai katona kérdőjelezi meg az elnököt azért az para. tudom, a lakossághoz mérten ez csekély eset, de nem volt eddig olyan elnök akit ennyire támadtak volna egész hivatali ideje alatt mint ő.

mindenesetre az tiszteletre méltó, hogy a választások után egyesek így állank hozzá, akkor is ha nem rá szavaznak, de ne felejtsd el, a politikai kultúra ott kicsit más mint nálunk..

ComLo 2012.07.16. 11:54:52

Azért még olyanoktól is olvastam is hajmeresztően buta demagóg dolgokat akik általában index blogokon az értelmesebb kommentelők közé tartoznak.

"Ne az élsportra költsünk hanem a tömegsportra." A kettő (itt Magyarországon összekapcsolódik!! A tömegsportoló gyerekek adják az élsport felé a tehetségeket! Ha adsz x milliót élsportra (tudom - korrupció de ez nem a téma része) annak 60-70 (vagy több) százaléka megy utánpótlásnevelésre, tömegsportra! Edzővel végzett kontrollárt sport (akár tesiorán akár egyesületben) pedig fényévekkel hatékonyabb mintha a bicikliutat, vagy nyilvános konditermet építünk helyette. Javítja a fegyelmet, közösségi életre nevel, nem utolsósorban a testi fejlődés ellenőrzött körülmények közt megy végbe (pl nem fogja 12 évesen úgy betegre gyúrni magát hogy 20 évesen minden baja legyen).

A másik vitaalap úgy egyben az élsport mint finanszírozandó dolog. Csomóan írták hogy minek azt állami pénzből finanszírozni hogy x nagyot dob vagy ugrik. De ez is veszélyesen demagóg. Ha tetszik ha nem az államnak kenyeret és cirkuszt kell biztosítani. És habár ez közhelyesen hangzik igenis igaz. Ha az állam nem tesz még csak kísérletet sem arra hogy a polgárait szórakoztassa sokkal hamarabb eljön a vég mint gondolnátok. De hogy demagógiánál maradjunk: Ha az élsportot nem támogatjuk, a művészetet miért? Miért kell múzeum? Miért kell kisvasút? Éjszakai díszkivilágítás? Állagmegóvás egy kórházban amíg nem fenyeget az összeomlás? minden ami nem életbevágó azt lehet levágni.
Tudom ez is nagyon demagóg. De objektíven vizsgálva be kell látni hogy a legnagyobb tömegeket összefogni képes "cirkusz" az a sport. Egy vízilabda arany ünneplésénél nincs ősmagyar, libsi, vagy kommunista. Örül neki mindenki. Szomorú de nem nagyon találsz más ilyen dolgot az országban.
Az élsport ráadásul igenis jó példával jár elől. Ma már azért pszichológusok, volt sportolok, és szakemberek dolgoznak azért hogy egy-egy sportoló minden közösség előtti megnyilvánulása minél vállalhatóbb legyen. A fiataloknak pedig sztár kell akire felnézhetnek. Sokkal inkább legyen a példakép egy sportoló aki azt hirdeti hogy kemény munkával mindent elérhetsz, civilben jótékonykodik, és rosszat szól a pályán elmeszelik, mint pl egy rapper aki arról "dalol" hogy betépve hány nőt erőszakot meg...

yatumux 2012.07.16. 11:55:05

@Lescol: Tudod nyugaton sok országban egészségbizosítást sem kapsz ha nem mégy el szűrésre.

Tudod ez olyan mint az autóknál a km átvizsgálás.

Időben észre lehet venni ha van egy kis gond.

yatumux 2012.07.16. 11:58:15

@Lescol: Jaja ! Nem akarom kisarkítani. Nekem a lényeg hogy az egész társadalom nem akarja a másik oldalt ördögnek, gonosznak beállítani.

Lescol 2012.07.16. 11:58:40

@yatumux: engem az se zavarna ha választójog se lenne annak aki nem regisztrálja magát
mi a baj az egészségbiztosítási feltétellel? hogy jön ide? teljesen jogos dolog, hogy az embertől a kedvezményekért elvárják a kötelességet is..
nem értem mit akarsz mondani

ComLo 2012.07.16. 12:02:33

Konkrétan a cikkhez:
Ez egy ifjúsági VB két héttel az olimpia előtt. Nem számít kiemelkedő versenynek, nagy nevek sora hiányzott, amit itt meg lehetett spórolni az mehetett olimpiai felkészülésre (és ne felejtsük ebben az évben volt EB is amire menni kellett). Én semmi kirívót nem látok benne hogy nem utaztatták ki a nem MASZ-es szintidővel lévő versenyzőket. Ez bevett gyakorlat nem csak itt de sok más sportágban is.
A térfelújítással összevetni pedig tényleg butaság. Függetlenül attól hogy szükség van-e rá jelenleg, és mennyi fog eltűnni a közpénzből magánzsebekbe.

herut 2012.07.16. 12:03:28

Na jó!Nézzük meg azt is,hogy mennyi kísérő ment velük,valóban mennyire lett volna szükség!
Van pénz a MASZ-nél.Hosszú éveken át olimpiai felkészülési pénzt fizettek (nem tudni milyen alapból) egy férfi távolugrónak,akinek esélye nem volt kikerülni olimpiára,nemzetközi szinten nem jegyzett a felnőtt versenyzők között.Nem beszélve edzője végzettségéről,akinek érettségije sincs,mégis a magyar utánpótlás válogatott egyik edzője."Bedolgozta" magát.

Nigro notanda lapillo 2012.07.16. 12:05:13

@Betelgeuse-2:+1 Franciaország ráadásul tengerentúli területetekkel rendelkezik, a fekete sportoló felmenői jó eséllyel évszázadok óta franciák...

2012.07.16. 12:10:41

@ComLo: Ez: "Az élsport ráadásul igenis jó példával jár elől." némi szemellennzősséget vagy naivitást feltételez, ugyanis mint azt itt is többen emlegették már, az élsport nem más, mint a szakszerű és profi droglaoborok bemutatóterme. Az élsportban gyakorlatilag nincs ember, aki nem doppingolna, csak egyelőre az előállítási oldalon nagyobb a szakértelem, mint az llenőrzési oldalon. Ezenkívül köztudomású az is, hogy a versenysport milyen itgalmatlanul kikészíti a testet, azt a testet, ami 10-15-20 éves igénybevétele során szinte semmi szellemi kihívásnak nincs kitéve, ergo a harmincpár éves kiégett élsportolók egyszercsak ott találják magukat az érettségijükkel a munkaerőpiacon, ahol az alföldi kubikosnak is nagyobb kvalitásai vannak. És erre mondják, hogy irigylésre méltó. Mellesleg mindezt pár másodpercnyi eredménykülönbségért, vagy 5 centi hosszért. Nekem ez nem példakép, a gyerekemnek sem lesz az, az tuti, mert nem nevelek konzumidiótát. Az élsport utánpótlása meg a klotyón húzódjon le, volt szerencsém látni, meg tudni róla, mi megy ott, kiöregedett sportolók edzőként nyúzzák a kölköket vallási jellegű fanatizmussal táplálva beléjük a hamis életcélokat, kegyetlen fizikai módszereket alkalmazva. Az is barom, aki ilyen helyre beadja a kölkét, ahelyett, hogy uszodába járna vele, meg levinné passzolgatni a térre.

monddazigazatmar 2012.07.16. 12:12:22

@shitgun: Szerencsétlen egy marha vagy.
"Senki nem jön ide mert Egerszegi jól úszik" - Ja, csak esetleg megnézi a térképen, hogy hol is van az a Magyarország.
Arra is merek fogadni, hogy kismillio kisgyerek áll fel a tv elől és megy focizni, amikor lát Messitől egy cselt, vagy akar ugy verekedni mint Klicsko, vagy szeretne szaltózni mint egy tornász, vagy csak olyan laza arc lenni mint Bolt. Szóval nem a fantasztikus látványod a biciklin hozza meg a kedvét bárkinek a mozgáshoz.
(mondjuk személyes véleményem az irkálásaid alapján, hogy a romkocsmáig tekersz max, hazafele meg már tolod)

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 12:13:34

@ComLo: az nem igaz, hogy a tornaórás sport hatékony lenne
ott utáltatják meg a fiatalokkal a sportot
kötelező kosárlabda és foci...
és ha valaki mondjuk 175 centi, az sose lesz jó kosaras, utálni fogja, viszont lehet, hogy kiváló úszó lenne, vagy konditeremben elég szépre, arányosra gyúrhatná magát

az a baj, hogy nincs választási lehetősége a fiataloknak, ha van tornaóra, akkor is egy tanár ökörségeit kell csinálni, mert sok esetben a tanár egy sportágat favorizál, a többiről még csak nem is tud, nem is akar tudni

a betegre gyúrni magát egy sztereotípia, alig fordul elő
viszont a túledzett, már tizenévesen doppingolt versenysportolókról rengeteget hallani
pl a tornász lányok, akiket megnyomorítanak, hogy ne nőjenek magasabbra, ne nőjön ki a mellük, gyerektestűek legyenek... na az a versenysport fekete oldala

szerencsére az én gimimben volt konditerem, inkább lejártam oda, szép szál legény lettem az edzéstől, szabadidőmben úsztam, futottam, kerékpároztam és csak alibiztem a kötelező kosár és foci órákon
mert engem nem az érdekelt, másban voltam jó, azt viszont szívesen csináltam
osztálytársaim, akik fiúként NBII-es kosár csapatban edzettek vagy a lányok röplabdában nyomultak, meg mostanra elhíztak (az egyik röpis lány kifejezetten dagadt lett), púposak, görbe hátúak (kosaras fiúk), sporthoz közük sincs már évek óta
én meg jártam thai box edzésre is később, az sem olimpiai sport, mégsem vált hátrányomra, ja, és saját pénzemből csináltam, nem tartottam a markom az államnak, hogy támogassa a hobbimat

most 30-as férfiként messze a korosztályom átlaga fölött teljesítek fizikálisan

2012.07.16. 12:16:28

@monddazigazatmar: egészen eddig a szélsőséges vélemények ellenére kultúráltan folyt a társalgás. Köszönöm, hogy bebizonyítottad, hogy nincs kommentelés paraszt nélkül. Szevasz.

2012.07.16. 12:23:10

@Madárfejű Lajcsika: "kötelező kosárlabda és foci..." - hát ez nálam pontosan így volt, a gimis tesitanár kosárfanatikus volt, a tesióra a kötelező felmérésektől eltekintve kizárólag kosarazásból állt, és mivel hátulról a harmadik voltam a tornasorban az utolsó kettővel együtt az volt a program, hogy a kispadon ücsörögtünk, és ha Gabi bácsi néha megszánt és beállított, akkor egy perc múlva lépéshiba felkiáltással visszaültetett a padra. Annyi előnye volt, hogy nem kellett fürdenem óra után, mert nem volt miért:) Úgyhogy a másik tornatanár délutáni atlétikaedzésére jártam inkább, a rendes tesiórára meg könyvet, írnivaló leckét vittem.

kerecsen2010 2012.07.16. 12:24:38

Én a hadügyi költségvetésbe vonnám az élsport finanszírozását, végül is a sportolók vetélkedése valamilyen szinten a hadseregek vetélkedését helyettesíti, és leginkább ebből az aspektusból mérhető a haszna is.Sokkal praktikusabb, ha az oroszok és az amerikaiak a hokipályán ölik egymáat, nem pedig a hadszíntéren. A nemzeti büszkeség ártatlan megnyilvánulása. Ráadásul ennek van némi köze az eredeti olimpiai eszméhez is.
Ami a doppingkérdést illeti, messzemenően egyetértek a doppingpápa véleményével: igenis legalizálni kellene, a bizonyítottan ártalmas szerek kivételével (mindent, amit az emberi szervezet is termel, engedélyezni kell). Sokkal biztonságosabb lenne a sportolók számára, egyenlőbbé tenné az esélyeket, az erőforrásokat a sokkal rövidebb tiltólista ellenőrzésére lehetne koncentrálni. Szerintem az élsport előtt csak két lehetőség áll - a dopping engedélyezése az egyik, mert a legtöbb sportágban rég túl vagyunk az emberi teljesítőképesség határain, a szerek nélkül nincs tovább. Vagy pedig le lehet húzni a rolót. Az olimpia megtett már egy nagy lépést a modern kor realitásai felé, amikor túllépett az amatőr státusz előírásán (emlékeztek az első Dream Team-re?), ami végtelenül túlhaladott volt, hiszen már Puskásék sem voltak amatőrök. Ideje egy új lépést tenni a realitások felé, és engedélyezni kell az orvosi felügyelet melletti doppingolást.

monddazigazatmar 2012.07.16. 12:24:52

@shitgun: tudod, nem szoktam kommentelni, de te tényleg annyira szánalmasan hulye vagy, hogy egyszerűen kellett. Nem mellesleg, te fikázol néhány ezer élsportolót, meg véleményed szerint aki nézi őket az zsiros atlétában döglödö idióta, akkor te megsértődsz arra, hogy marha vagy?

2012.07.16. 12:26:46

@monddazigazatmar: "tudod, nem szoktam kommentelni" - és ez így van jól. mellesleg neked utoljára válaszoltam, nem érdekelsz annyira, hogy etesselek.

monddazigazatmar 2012.07.16. 12:30:14

@shitgun: hát igen, az ilyen okos bölcsészek előjoga hozzászólni és osztani az észt. Azon nem gondolkodtál el, hogy a kisebbségi komplexusod miatt utálod annyira a sportolókat, onnan a tornasor végéről? Bántottak a csunya nagyfiuk ugye? Persze neked ott a szép vádlid :D Tekerj sokat, akkor a segged is jól lesz, és ezzel hátha megkapod egyesektől a kivánt figyelmet.

ComLo 2012.07.16. 12:41:23

@Madárfejű Lajcsika: Amiket mondtál egyedi eset, és nagymenyiségű sztereotípia.

Elismerem vannak rosz edzők és pláne rossz tesitanárok. De ez nem jelenti azt hogy mind rosz lenne és csak a baj van velük. Ők 5 évig azt tanulták hogy milyen testalkathoz milyen sportág való, kinek mit érdemes művelnie, hogyan érdemes edzene a fiatalokat. Az hogy egy híd összedől mert egy mérnök nem volt elég körültekintő nem jelenti azt hogy minden hidat romboljunk le és saját kútfőből építsünk helyette valamit.
A nem szakember mellett végzett élsport szerű testedzés igenis veszélyesebb lehet. Nem tudja, nem is tudhatja az illető hogy mit miért és mennyit kell és lehet csinálni, milyen stílusban, mik a határok.
Bizony orvosi kimutatások vannak arra hogy rengeteg izületi, és izomprobléma származik abból, hogy túl korán, ész nélkül nekiállnak pl gyúrni a tizenévesek.

A fiatalon megnyomorított szteroidozott sportoló viszont egy sztereotípia. Ilyen közegben mozgok és dolgozom évek óta, nem ismerek, nem halottam olyan élsportolóról akit komolyan megnyomorított volna a sport. Pedig pl tornászokkal is sokat dolgoztam.
Azért azzal tisztában vagyok természetesen hogy az élsport már messze nem egészséges. A teljesítményhatárokat a maximumig tolja, extrém terhelést jelentve ezzel a sportolóknak. De azért semmivel nem lesznek rosszabb állapotban mint egy nem sportoló irodában ülő dohányzó, zsíros kaján élő alkalmazott.

ComLo 2012.07.16. 12:50:46

@kerecsen2010: A dopping kérdése sajnos ennél durvább és mélyebb kérdéseket vet fel.
"igenis legalizálni kellene, a bizonyítottan ártalmas szerek kivételével (mindent, amit az emberi szervezet is termel, engedélyezni kell)."

Mi számít egészségkárosítónak? Bizonyos téren már maga az élsport is egészségkárosító.
Mik lennének a határok? Az ami fájdalmas, de egészségkárosítással nem jár az belefér? Lehetne kínzás szerű dolgoknak alávetni fiatal sportolókat ha ez nem jár maradandó egészségkárosodással, csak teljesítménynövekedéssel?

Amit példaként szoktam még felhozni: géndopping. Még megtermékenyítés előtt úgy torzítják a kicsi génjeit hogy az adott sportágnak legmegfelelőbb legyen. 10 ilyen kísérletből lesz 1világbajnok és 9 futottak még ember akinek tönkrement az élete mert csak erre lettek volna alkalmasak. Ez lehet?

Egyetértünk a mai doppingszabályzás nem tökéletes, rengeteg élsportolót ismerek, el sem tudod képzelni milyen tortúrával jár egy egyszerű megfázás, vagy akár csak egy menstruációs görcs. De hibái ellenére sajnos azt kell hogy mondjam a mai szabályzás közelebb áll az ideálishoz mint bármilyen más módszer amit el tudok képzelni.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 12:57:30

@ComLo: Felmerül bennem a kérdés, hogy kell-e az én adómból támogatni mások versenyzői karrierjét.
Vagy inkább az én sportomat, amit én végzek hobbiként, azt támogassa az állam?
Mondjuk normális uszodát építsen a lakosságnak.

Dopping, fogadási csalások, lobbi, reklám és TV-s bevételek és még ki tudja mi árnyékolja be a versenysportot, profi sportot. Nekem nem hiányozna, ha eltűnne.

A tornászok ízületeinél kevés elhasználtabb van a világon, egyszerűen nem egészséges az a terhelés, aminek kiteszik a kis gyerekeket. Fehér tenyér című filmet ajánlanám a figyelmedbe. Növekedés meggátlása, kislányokat kifejezetten úgy kezelik, hogy ne is kezdődjön el a zsír lerakódása pubertásban, el is marad, vagy sose jön meg a menzeszük, mellük nem nő ki.
És még sorolhatnám (kerékpárosok, úszók, könnyű és nehézatléták, kézilabdások, focisták, sífutók, minden sportoló doppingol ma már, a magyarok is, akármennyire is szeretik őket egyesek, és szemellenzős módon letagadják, hogy kedvenceik is mocskos módszerekkel élnek). A szteroidok ma már a legprimitívebb szerek, sokkal modernebb, kimutathatatlanabb anyagokat tolnak a sportolók. Vérdopping, epo, hgh.

Phelps-nek sem véletlenül olyan torz az állkapocs és szemöldök csontja és a végtagjai...

Gyakorlatilag az összes focistának van papírja arról, hogy asztmás, így szteroidokat, hörgőtágító spray-ket használhatnak. Pl. Beckham, és szinte az összes úszó. Okos húzás.

A rajongók, a nemzeti csapatért lángoló szurkolók persze látják, hogy az ellenfél mennyit doppingol, kritizálják is érte a másik országot, de a saját versenyzőiket minden értelmes határon túl védik. Pl. a magyarok a magyar úszókat, az amerikaiak meg Phelps-t és a többit.

ComLo 2012.07.16. 13:02:12

@shitgun: Hogyhogy köztudott hogy az élsport az droglabor? Te mondod és úgy van? Vagy a szomszéd is azt mondja? Valamivel, bármivel, alá tudod támasztani?

Élsportolók körében mozgok gyakran. Tudom hogy egy sportolónak mennyi megpróbáltatáson, mennyi doppingellenőrzésen kell átesnie ahhoz hogy egyáltalán eljusson pl egy olimpiára. Már ne is haragudj de ez olyan mintha innen én azt mondanám hogy te folyton iszol és csalod a feleségedet. Kritizálsz egy rendszert amibe nem látsz bele.
És igen nem vagyok naív tudom hogy az élsportban jelen van a dopping. Nem egyáltalán nem minden élsportoló doppingol, ahogy nem minden katolikus pap pedofil például.

Példakép. Esetleg olvasd végig amit írtam. Valóban egy olyan emberről beszélünk aki letesz valamit az asztalra, az adott dologban jobb mint bárki a földön. A fiad v lányod mindenképp ilyet fog választani ha meg gebedsz akkor is. És akkor van az hogy aki keményen küzdött kiskorától valamiért, vagy aki azt mutatja hogy elég ha minden héten drogos hírek szólnak rólad (lásd popsztár). Nem egy gyerek nem fog rajongani Steven Howking-ért. Ha nem érted miért akkor biztos nem volt még dolgod gyerekkel. egy gyereknek mozgalmas, érdekes, követendő példa kell. Tízévesen nem álmodik arról hogy de jó lesz íróasztal mögött excel táblákat készíteni.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:05:48

hungarisztan nick alatt valaki már belinkelte fentebb, érdemes elolvasni

forditasok.blog.de/2008/08/13/spiegel-heredia-interjauacute-1-raeacute-4584213/

forditasok.blog.de/2008/08/13/spiegel-heredia-interjauacute-2-raeacute-4584232/

forditasok.blog.de/2008/08/13/spiegel-angel-heredia-interjauacute-3-ra-4584245/

forditasok.blog.de/2008/08/13/spiegel-angel-heredia-interjauacute-4-ra-4584254/

egy elvakult rajongó sose fogja elfogadni a tényeket, de ez van

amerikai fórumokon is felmerült már a kérdés, hogy milyen doppingot használ Phelps... sok ezren reagáltak felháborodva, hogy de hiszen ő egy természetes tehetség, egy "real American hero", minden verseny előtt tesztelik, ki van zárva, hogy ő doppingoljon, imádják, rajonganak érte, sose hinnének el róla semmilyen dopping vádat

de közben ugyanezek az amerikai rajongók ujjal mutogatnak a kínaiakra, oroszokra, magyarokra, japánokra, meg mindenkire, hogy lám, azok biztos doppingolnak

ebből látszik, hogy az élsport rajongói agymosottak

Pontos 2012.07.16. 13:07:57

@pánpéter: Mi is ebben a fejlesztés? Az összeget illetőn meg várjuk ki a végét.

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:11:41

@Madárfejű Lajcsika: 11:19-es bejegyzésedhez.
Szánlak téged, mert nagyon sok örömtől fosztottad meg magad. Természetesen lehet ilyen nagyképűen hozzáállni a profi sporthoz, puhapöcsnek tartani Orbán Viktort, Csányi Sándort, és még sorolhatnám a sportkedvelő ismert embereket párt- és politikai hovatartozás nélkül, ez a te dolgod. Én inkább ideírom Zelk Zoltán egy, a 6:3-ra írt versének pár sorát:
"S a nagyképűség, ha legyintne?
Mit tudja ő, mily kedves kincse a felnőtt embernek a JÁTÉK:
Hogy minden vasárnap megvár még,
S találkozóra jő gyermekkorunk,
Mikor csapatunknak drukkolunk.
Mert nemcsak néz a néző: JÁTSZIK,
A labdával ő is cikázik a védők közt:
Cselez is, lő is, csapatával veszít is, győz is!
AKárcsak most is, ugye barátom,
Mintha egy óriás lelátón külön-külön, és mégis együtt,
A rádiót fülelve lestük..."
(Csak azt ne mondd erre, hogy Zelk egy szaros komcsi volt, mert rögvest kiugrok az ablakon...)

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:14:51

@ComLo:

www.spiegel.de/spiegel/a-571031.html

ha van kedved olvasd el, elég szomorú, hogy már évtizedek óta minden csak a dopping laborok, gyógyszergyárak és az ellenőrzés harcáról szól a sportban

nem véletlenül javasolták, hogy az érmeket csak az olimpia után 8 évvel lenne szabad átadni, illetve akkor felülbírálni a most átadott érmeket és visszavenni, attól, akiről kiderül valami

ugyanis ennyivel van lemaradva a dopping ellenőrzés a laborokkal szemben

mostanában már megőrzik a vér és vizeletmintákat, hogy 10 év múlva is vissza tudják ellenőrizni, ha végre kijön egy új teszt

csak a doppingtól senki nem lesz világbajnok, ezt senki nem állította, de az aki már ott van az élmezőnyben, az mind szed valamit és a tizedmásodperces különbségeket a dopping számlájára írhatjuk

ComLo 2012.07.16. 13:15:04

@Madárfejű Lajcsika: Pont ezzel kezdtem. Az élsport támogatása 70-80%-ban azt jelenti hogy az utánpótlásra megy a pénz. Ami uszodát, jégpályát, tornacsarnokot felépítenek egy profi csapatért abban 70-80%-ban utánpótlás edzés, és rekreációs nevelés történik (sportcsarnok esetén egyéb közösségi események pl koncert).

Másrészt volt egy elég hosszú fejtegetésem a "kenyeret és cirkuszt" dologról. Az államnak kell valami cirkuszt adnia a népnek. És jelenleg az élsport az ami a legnagyobb társadalmi réteg elégedettségét kiváltja. Azon kívül hogy növeli a nemzeti érzést, és inspirálja a fiatalokat a testmozgásra.
Nem akarok szemellenzős lenni megértem hogy valaki pl többre értékeli a kisvasutakat, vagy a nemzeti vágtát, esetleg jobban szeret színházba járni. De objektíven be kell látni hogy az élsport az a közeg ahol a legjobban megtérül az állam számára a befektetett pénz (boldog emberek száma + sportoló gyerekek).
A fehér tenyeret természetesen sokszor láttam, de ne gondold hogy egy film a valóság 1000%-os leképezése. Mint mondtam sportban dolgozom (sportmédiában), voltam tornászedzésen és versenyen, ismerek számos kiöregedett tornászt.

A dopping egy egész más tészta, létezik és küzdeni is kell ellene. Azért ha kicsit közelebb kerülsz az élsporthoz látni fogod hogy ez sokkal kisebb mértékű, és a sportolóknak sokkal több megpróbáltatással jár mint azt így kívülről gondolnád.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:16:24

@Betelgeuse-2: Zelk Zoltán egy komcsi volt...
ez tény
azért ne ugorj, az olyan agymosott tipikus rajongó reakció lenne, hogy kiderül valami az ikonodról és magadra veszed és ártasz magadnak

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:17:30

@Madárfejű Lajcsika: És tedd a szívedre a kezed? Mikor mi okozott legutóbb olyan eufórikus örömöt neked, mint a spanyoloknak vagy az olaszoknak az EB?
Mondjuk egy nagy projekt vezetését rád bízták, és az sikeresen befejeződött, a főnököd megdícsért? És akkor te éjjel bevágtad magad a kocsiba, kimentél az Andrássy útra, és lehúzott ablakkal beleüvöltötted a világba, dudaszó mellett, hogy "Juhhééééé! Sikerült a projjjjjjeeeeeeekkkkkkkt! Szuuuuuuuuuupppeeeeer!"
Vagy esetleg akkor, amikor rendkívüli fizetésemelést kaptál, vagy váratlan prémiumot, akkor rohantál le a panelrengetegbe, és beleüvöltötted az éjszakába a boldogságodat? És feltetted lemezre a Himnuszt, és bőgve énekelted együtt a kórussal?

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:19:14

@Madárfejű Lajcsika: 11:24-hez: Ja. Mondjuk Teremen mindenkinek kifizetik a kondibérletet. A legközelebbi konditerem meg 60 km-re Nyíregyházán van...

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:21:50

@Amatőr: Nem értem a 11:34-es hozzászólásodat. Senki sem kényszerít, hogy kalapácsvetést nézzél, ha te el szeretnél menni úszni egy uszodába. A példáim csupán azt kívánják alátámasztani, hogy élsport nélkül jóval szegényebb lenne a világ, és (ebben is biztos vagyok) még a mainál is kevesebben tömegsportolnának.

ComLo 2012.07.16. 13:22:02

@Madárfejű Lajcsika:

Nem mondtam hogy nincs jelen a dopping, csak azt hogy ez is túl van dramatizálva.

Igen szinte mindenki sejti hogy Phelps a vele született rendellenességen kívül szed valamit. Gyaníthatóan Bolt sem tiszta.

De pl egy Kazah súlyemelőnek vagy egy magyar birkózónak vagy öttusázónak (de zárójelben lehet ide említeni a magyar úszók nagy részét), sosem lesz anyagi és infrastrukturális lehetősége arra hogy átverje a dopping labort.

A dopping igazi problémája jelenleg hogy sok szakáig szövetség szabályai eltérőek, valamint hogy a nagy országok (USA Kína), előnyt élveznek.

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:24:44

@Amatőr: Ja, amúgy nem voltam még kint atlétikai versenyen a stadionban. Ellenben megnézem a zürichi versenyt, az összes EB-t, VB-t, olimpiát, nagyon szeretem Az Eurosport szakkomentátorait stb.
Nem csak az a sportkedvelő, aki kimegy a stadionba.

2012.07.16. 13:25:55

@ComLo: ha neked nagyobb rálátásod van, elhiszem neked, hogy nem olyan nagy probléma a dopping, de azért ha megnézel pár Tour de France-ost, úszót, futót, még a laikusnak is szembetűnők a külső jelek. Példakép is lehet persze sportoló, de akkor én kivétel vagyok, mert sportolóért soha nem rajongtam, pedig mozogtam mindig eleget, tehát volt/van kapcsolatom a sporttal. És ha már Hawkingot említed, rám az Idő rövid történeténél nagyobb hatással kevés könyv volt, azóta begyűjtök minden hasonló, laikusoknak írt könyvet, most épp Paul Davis Utolsó három percét olvasom, persze nem állítom, hogy 8 évesen fertőződtem meg, de sportolókért akkor se lelkesedtem, inkább Bud Spencerért. De lehet, hogy nyomi vagyok:)

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:26:03

@Madárfejű Lajcsika: Komcsi volt, de jó verseket írt. Szerencsére nem akarja mostanság senki sem erőnek erejével újratemetni, ha cigánygyerekek potyognak az égből, akkor is... :)

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:26:04

@Betelgeuse-2: Nekem nincs szükségem arra, hogy mások milliárdos fizetésének és egy profi sport bajnokságon elért eredményének örüljek.

Másztam hegyet, az egy hatalmas élmény volt, ugrottam szikláról óceánba, szexeltem pálmafás tengerparton egy egzotikus szépséggel, úsztam gyönyörű lagúnában és sose volt ott mellettem a spanyol vagy olasz válogatott, hogy velem örüljön, ennek ellenére egészen fantasztikus érzés volt.
Ja és a munkámban is találok örömet, nem ünnepeltetem magam másokkal, mert az az én örömem.
Majd ha Balotelli is ünnepel engem, ha elérek egy sikert, akkor megveregetem a vállát én is. Jegyet még akkor sem veszek a versenyére...

A rajongó alárendelt, pótlékokon él, saját életét nem tudja kiteljesíteni, ezért akar mások sikereiben fürdeni. Egyoldalú érzelmeket táplál egy bálvány iránt, aki azt sose hálálja meg, azt se tudja, hogy a rajongó él vagy hal. Pénzért csinálja. Ez a zene, sport és vallásos rajongásra is vonatkozik.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:28:48

@Betelgeuse-2: a tömegsport a 20. század elején már virágkorát élte Németországban, amikor még élsport sehol nem volt

a naturista mozgalom keretében edzettek, szép testalkatot akartak maguknak az átlag németek, skandinávok is

ebbe rondított bele a versenysport, a politika, majd a pénzvilág, és az olimpiának nevezett előbb politikai, majd pénzügyi rendezvényeivel

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:30:20

@ComLo: Jaj de jó lenne, ha Phelps most lebukna, elvennék a 2008-as aranyait is, és akkor Cseh Lacika háromszoros olimpiai bajnok lenne!
(Na jó, csak tréfáltam... :) Vagy mégsem? :) )

pánpéter 2012.07.16. 13:30:37

@Pontos: az átépítés egy fejlesztés, közterület fejlesztése! nyilván az nem tartható ami ott van, egyébként meg ezzel a kérdéssel eddig minden kormány foglalkozott, azzal a különbséggel, hogy a mostani meg is csinálja a Kossúth-tér átépítését!
Amúgy meg a példa rossz, mert ilyen alapon, mint írtam, ebből a 23 milliárdból mondjuk ki lehetne osztani minden magyarnak x ezer forintot, és az mennyivel nemesebb lenne, ami azért lássuk be, demagógia! amolyan Lendvai Ildikós az összehasonlítás!

Betelgeuse-2 2012.07.16. 13:33:48

@Madárfejű Lajcsika: 13:26-hoz.
Nem a kérdésre válaszoltál.
Érezted azt az eufórikus örömet? Érezted azt az összetartozásnak a nagyszerű élményét?
Lehet, hogy hatalmas élmény volt, de érezted azt az eufóriát? Elbőgted magad?
A válasz: nem.
Csodálatos egyéni élményeid voltak, ez nagyszerű, de azt a csodálatos közösségi, euforikus élményt még nem élted át, és nem is fogod soha, amint látom a soraidból.
Nem baj, van ilyen is.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:34:09

@ComLo: ez a hozzászólásod tipikus rajongó mentalitást tükröz: a nagyok nyilván doppingolnak, de a kicsik nem...
érdekes minden olimpián lebukik pár magyar is
primitív módszerekkel, végbélbe dugott vizeletes óvszer, más vizeletét leadva, menekülve Athénból a Balkánon át, megtagadva a vizeletadást, éppen a teszthez nem elegendő mintát produkálva

a kazah versenyzőnek igenis van pénze, ott állam bácsi még jobban támogatja a birkózás, súlyemelést, mint Magyarországon, orosz forrásból, gyógyszergyáraktól bármi beszerezhető

a magyarok szintén doppingolnak, minden csak időzítés és sportorvos, gyógyszerészek tanácsainak kérdése

az öttusában meg nem hogy a versenyzők, de még a lovak is doppingolnak, nyomják beléjük a teljesítményfokozókat, meg serkentőket, nyugtatókat, ami éppen a lónak kell
a pisztolylövészetnél meg nyugtatókat szednek, mert úgy nm remeg annyira a kéz

2012.07.16. 13:36:06

@Madárfejű Lajcsika: "A rajongó alárendelt, pótlékokon él, saját életét nem tudja kiteljesíteni, ezért akar mások sikereiben fürdeni. Egyoldalú érzelmeket táplál egy bálvány iránt, aki azt sose hálálja meg, azt se tudja, hogy a rajongó él vagy hal. Pénzért csinálja." - tökéletes.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:39:17

@Betelgeuse-2: éreztem, de általában nem egy hamis közösségi élményt, amit egy sportszergyártó szponzor kreált és gyógyszergyárak által teletömött sportolók nézése váltott ki

nekem nem kell tömegpszichózis, feloldódni a tömegben, igyekszem ezt elkerülni

tömegbe olvadást, rajongást, lelkesedést egy vadidegen sportoló teljesítménye iránt valóban ritkán éreztem eddig, leginkább kamaszként, de amikor éreztem is, akkor is elszégyelltem magam, hogy birkává váltam egy pár percre, a tömeg részévé, nemzeti himnuszon könnyezve, közben csak manipuláció áldozata lettem, mint a tömeg többi tagja is, csak én ezt felismertem és el tudtam ettől távolodni

ComLo 2012.07.16. 13:41:47

@shitgun: Kb már egyet is értünk :-). Csak annyit hogy nézek Tour-ost, úszót, futót de én pl nem látok rajtuk szembetűnően azt hogy doppingolnának, és én azért hozzátenném hogy rengeteg egyéb kerékpárost, úszót, futót láttam. Az persze szembetűnik hogy nyilván grammra azok az izmai vannak kigyurva, hogy évekig csiszolva lett a tökéletes technika, és hogy a mozgásból látszik hogy hogy sikerült a formaidőzítés. Nagyrészt nincs benne semmi emberfeletti egyszerűen a mai sporttudomány "csúcsai". Az igazsághoz még azért tegyük hozzá hogy akárhogy is mosakszik az UCI (profi kerékpárszövetség) napjaink legjobban doppinggal szennyezett sportága a profi kerékpársport. Ez viszont nem "érzésre" mondom, hanem a nyers tények mondatják velem.
De az úszók, futók, legnagyobb része, már csak anyagi és infrastrukturális okokból sem tud versenyezni a doppinglaborokkal.

Nagyon olcsó poén de elsütöm : Bud Spancer (eredeti nevén Carlo Pedersoli) filmes karrierje előtt, úszó majd vízilabdázó volt, tagja volt az olasz válogatottnak :-).

Egyébként a példánál maradva szerinted mi a jobb: ha a gyerek azt látja a példaképétől hogy munkával mindent el lehet érni, csak keményen küzdeni kell vagy ha azt hogy egy pofon mindent megold?

Egyébként az idő rövid története nekem is meghatározó mű. De mint írtad én az eggyel (vagy kettővel) kisebb generációra gondolok.

ComLo 2012.07.16. 13:50:39

@Madárfejű Lajcsika:

Ez nem rajongói hozzáállás hanem a tények ismerete :-). Ha kicsit élcelődni szeretnék akkor azzal vágnék vissza hogy ami a te commentedből viszonyt hiányzik mert:
Öttusánál, lövészet a futás közben van, nyugtatóval nem mész sokra. Ha mégis bármilyen nyugtatót beveszel, a villám gyorsaságával meszelnek el.
Lovaglásnál márcsak azért sem doppingolhatnak, mert a lovakat sorsolják.

"Messziről jött ember" mentelítás ez hogy bedobod: aki élsportol az doppingol. Nem láttál szerintem élsportolót felkészülni, nem tudod min megy keresztül egy sportoló, mennyire nincs is esélye illegális teljesítményfokozókra. Ez kicsit ilyen "gyikká változtatott de már elmúlt" kategória. Te tudod hogy doppingolnak. Ők pedig hiába szenvedik végig a felkészülést, hiába rángatják őket madzagon a doppingellenőrök, te tudod hogy csalnak. Holott az esetek 99%-ban erre esélyük sincs.

ComLo 2012.07.16. 13:56:06

@shitgun: Ezzel az idézettel igazat mondtál de ez miért baj?

A rajongó lehet sikeres bármi másban ettől függetlenül. Nagyon sikeres boldog emberek rajonganak, csapatokért személyekért a világban.

A rajongás egyfajta csapatszellemet erősít, egy olimpia esetén a nemzeti csapatnak szurkolás pl a hazaszeretet erősíti. De pl egy közösség (falu vagy város) összetartozását is erősítheti egy csapatért való rajongás.

A rajongó átéli a sportolóval együtt az örömöt, legalább annyi endorfin szabadul fel benne a siker kapcsán mintha ő nyerte volna meg az adott eseményt.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 13:57:55

@ComLo: az úszók, futók is mind doppingolnak, edzés nélkül nyilván ez sem érne semmit, de dopping nélkül már nem lehet senki a világ élvonalában

a doppingnak ezer fajtája van, olcsó, közepes, drága, és designer dopping, ami már egyénileg létrehozott kombináció, ami már figyelembe veszi a lebomlási időket, tartalmaz olyan szereket, amik a többit kimutathatatlanná teszik, gyorsítják a lebomlást, a bomlástermékeket változtatják meg úgy, hogy azok már nem kimutathatók

a dopping nem feltétlenül drága, a többségük gyógyszer, amit be lehet szerezni ilyen-olyan úton, elvégre gyártják

a legegyszerűbb tesztoszteron fokozóktól (ami akár gyógynövény alapú is lehet), régi szteroidokon át a legújabb molekulákig minden elérhető csak pénz és megfelelő orvos kérdése az egész

és miért doppingol az összes sportoló? mert a többi is doppingol
és ezáltal ő hátrányba kerülne, ha nem tenné
és itt milliárdos szponzorpénzekről van szó, aki nem nyer, annak megvágják a fizetését esetleg mással kötnek szerződést helyette
kőkemény üzlet és verseny nem csak a másodpercekért, de a dollármilliókért is

www.bodysport.hu/dopping/kitalalt-angel-heredia-doppig-baro

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 14:08:16

@ComLo: hozzátenném, hogy küzdősport versenyen voltam egyszer és ott a két szememmel láttam, hogy efedrint szedtek egyesek, akiket ismerek közelről
pedig az egész kupa tétje pár százezer forintos ajándékcsomag volt, nem olimpiai szintű pénzek
tehát már a legalsóbb szintű versenysport sem tiszta

az nem igaz, hogy a dopping ellenőrök rángatják madzagon a sportolókat, a dopping laborok vezetik orruknál fogva az ellenőröket
a gyógyszergyárak laborok messze az ellenőrzés előtt állnak

persze az ellenőrzés is üzlet, milliárdos üzlet, közben meg kutyakomédia megy, a legtöbb, amit tehetnek, hogy eltárolják 8 évere a mintákat és majd ha utoléri az ellenérzés a 8 évvel ezelőtti dopping technológiát, akkor megmondják a tutit
közben a versenyző már rég nyugdíjba ment vagy már edzősködik és osztja a dopping tanácsokat a következő generációnak

2012.07.16. 14:09:21

@ComLo: jó, hát végülis igazad van, az edorfin jó, csak bennem más kelti, ízlések és pofonok, engem idegen emberek sportdolgai nem dobnak fel, és közösségi érzésem sem támad tőle, ráadásul közösségi érzést okoz egy kocsmában való együtt éneklés is, oszt' mégsincs részegen dajdalolás az olimpia sportágak között. Ne mondd, tudom, hogy ez hülye hasonlat. A hazaszeretet sport általi elérésével viszont nem tudok mit kezdeni, ezt nemhogy átélni, de megérteni sem vagyok képes, de ez az én bajom, attól még biztos létezik. És persze én is rajongom dolgokért, zenéért, filmrendezőért, íróért, csak ezek amolyan másodlagos örömforrások az életben.

ComLo 2012.07.16. 14:10:24

@Madárfejű Lajcsika: Figyu sokadik alkalommal:
Te azt mondod hogy tudod hogy van dopping. Mert tudod. Mert egy cikkben ezt olvastad. Meg nézz rájuk.

Én azt mondom hogy ismerem a dopping szabályokat jópár sportban, ismerek élsportolókat akik készülnek, tudom milyen ellenőrzésen mennek át, miket szedhetnek, mennyi esély van illegális teljesítményfokozásra.

Ezt hívják parttalan vitának mert kb a portás akarja megmondani a mérnöknek hogyan készül a felhőkarcoló. Nem téged akarlak ezzel lenézni, de láthatólag olvastál/láttál valamit, és van egy meggyőződésed. Ezen a létező világ tényei amiket nem ismersz nem tudnak változtatni.

Nem sértésnek szántam egyébként de szerintem erről kár tovább vitázni, tényleg azt javaslom ha érdekel a téma keress fel egy sportorvost esetleg egy szakági szövetséget, élsportolót aki szívesen beszél veled erről (ha gondolod adok elérhetőségeket), és győződj meg róla a saját szemeddel.

Egyébként érdekes kérdést feszegetsz. Mi számít dopping-nak? Csak a tiltó listán szereplő termék? Az doppingol aki olyat vett be tegnap ami mától van a tiltó listán? Vagy egyáltalán semmit nem szabad bevenni?

A tiltólisták egyébként brutálisan hosszúak, néhol értelmetlenek, de semmiképp nem jutsz gyógynővényboltban hozzá olyan cucchoz ami nincs a listán és teljesítményfokozó. A legtöbb doppingvétség az utobbi időben abból fakadt hogy valaki orvosi rendelvényre vagy saját magától olyan gyógyszert szedett be (pl fejfájásra) aminek egyik hatóanyaga alkalmas lehet teljesítményfokozók elfedésére.

2012.07.16. 14:12:16

@shitgun: endorfin, rajongok

ComLo 2012.07.16. 14:18:07

@shitgun: Megint egyetértünk.

És mint korábban írtam én abszolúte megértem hogy ha valakit a kisvasutak, a jó éttermek, vagy épp egy koncert jobban feldob mint az élsport. Én csak annyit mondtam hogy objektíven nézve ez az a "dolog" ami a legnagyobb rétegek "cirkusz iránti igényét" elégíti ki. És mint ilyen itt a legjobb a megtérülése az állami pénznek (egységnyi pénz = egységnyi boldog ember + sportoló gyerek). Persze ezzel messze nem mondtam azt hogy minden rendben a hazai sporttámogatással (és azt sem több v kevesebb kéne) egyszerűen annyit hogy az élsport támogatása nem ördögtől való és nem feltétlenül butaság. Innentől kezdhetnénk vitatkozni a hogyanon :-D.

Madárfejű Lajcsika (törölt) 2012.07.16. 14:21:40

@ComLo: az illegális teljesítményfokozásra minden esély megvan, vannak sportorvosok, laborjaik, gyógyszergyárak, dílerek, a tesztek el vannak maradva

ha nem hiszel az FBI-nak és annak, aki évekig ezzel kereste a pénzét, akkor dugd csak nyugodtan a homokba a fejedet
nézz utána, hogy csak baseballban mennyi botrány volt az utóbbi időben, pedig az nem egy túl fertőzött sportág
az úszás, futás, kerékpár pedig ahogy Heredia mondta, menthetetlen

tesztoszteronnövelő növényi szerek pedig vannak, akárhol beszerzem neked, body shopokban is árulják, nyilván vannak hatékonyabb szintetikus gyógyszerek náluk, de testépítők, erőemelők, súlyemelők (török, iráni, kaukázusiak) szedik, ahogy más sportágakban is jelen van

annak van igaza, aki azt mondja, hogy legyen minden sport technikai sportnak tekintve és legyen konstruktőrök versenye is:
a Pfizer, vagy a GlaxoSmithKline mennyi érmet, pontot nyert...
ahogy a Ferrari a Formula-1-ben.

akkor nem lenne probléma, nem lennének hülyének nézve az emberek

Betelgeuse-2 2012.07.16. 14:26:02

@Madárfejű Lajcsika: 13:39-hez.
Tökéletesen kifejezted az emberektől elidegenedett mizantróp figuráját, ahogy saját magad leírtad. Madách-csal fejezem be a társalgást, a célzást rád értem, de nem haragszom, elfogadom, hogy van ilyen is, biztos boldog vagy így is, mint ahogy sok ember akkor is tud boldog lenni, ha soha nem úszkált egy lagúnában, vagy soha nem szeretkezett egy egzotikus szépséggel egy pálmafa alatt.
Nos, az idézet, mely neked/rólad szól, Ádám mondja Lucifernek:
"Láttam tudásod tiszta alkotását. Nagyon hideg volt ottan e kebelnek..."

röhögő 2012.07.16. 14:28:09

@yatumux: Figyeljé faszfej! Te előadod itt a nagyokost, állandóan játszod az eszed, hogy te mekkora ász vagy. miközben egy magyar szóban két helyesírási hibát vétesz, a birtokos ragot ly-al írod és dumálsz az angol nagykövetről, ami nincs is. Mindig is az orrod alá fogom ezeket dörgölni!
Különben meg leszophatsz, te thai box, kyoukushinkai fullkontaktos! A tate tsukit már tudod mi?

Betelgeuse-2 2012.07.16. 14:28:19

@ComLo: Egyetértek! (Állami pénz megtérülése stb.)

Betelgeuse-2 2012.07.16. 14:30:28

@röhögő: 14:28-hoz: az ilyen színvonalú hozzászólásokat jobb lenne priviben, célzottan... Nagyon kilóg - lefelé.
süti beállítások módosítása