Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ez az ország érdeke?

2014.11.18. 14:39 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: könyv Németh Miklós Oplatka

Csúnya dolog a történelem, hát még a történészi munka. Lytton Strachey brit történetírótól idézve: "A történész hasznos tulajdonsága a viszonylagos tudatlanság. Ezért tud egyszerűsíteni, válogatni és kihagyni, méghozzá olyan hűvös tökéletességgel, amely a művészet számára elérhetetlen."

Ehhez én annyit tennék hozzá, hogy így lesznek szadista tömeggyilkosok szentek, vagy ártatlan emberek bűnözők az utókor számára. Az emberek persze ezt szeretik, hiszen Néróról, Napóleonról, Hitlerről, Sztálinról mindenki hallott, de a bölcs pacifistákról kevesen, ráadásul a legtöbb országban még büntetik is őket.
Nem mintha Oplatka Andrásra és Németh Miklósra akarnék célozni, de egyáltalán nem értem, hogy miért kellett ezt a könyvet megírni? Kíváncsi lennék, hogy Oplatka felkérésre, vagy magától kezdett bele, fizettek neki, vagy ingyen csinálta?
Nem tudom, hogy mi az igazság és nem is értem, hogy miért kell fényezni a Kádár rendszer kiszolgálóit, ahogyan Németh Miklóson kívül másokkal is megteszik? Van egy elméletem, ami szerint ha az MSZMP nyolcszázezer tagja nem lett volna, már régen úgy élhetnénk, mint az osztrákok. Ugyanez vonatkozik a háborúkra is: ha nem lennének hivatásos katonák, akiknek az ölés a lételemük, akkor örök béke lenne a Földön.
Tudom, hogy ez utópia, hiszen Svejk is megmondta, hogy "nem lehet mindenki okos, óberlajtnant úr - mondta Svejk meggyőzően - kell, hogy a hülyék kivételek legyenek, mert ha mindenki okos volna, akkor annyi ész volna a világon, hogy attól minden második ember teljesen meghülyülne."

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr696913129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása