Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Menyasszonytánc

2013.03.08. 15:13 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: színház musical operett klezmer

Megnéztük a Menyasszonytánc-ot, a világ első klezmer musicaljét, amelyet hét éve (8. évad) nagy sikerrel játszanak az Operettszínházban. A darab a két világháború közötti időben játszódik Székelyföldön, így érthető, hogy külsőségeiben (díszlet, kosztüm) nem olyan látványos, mint általában az itt bemutatott darabok. A „zenekar” is mindössze öt zenészből és a karmesterből áll, de ez a Budapest Klezmer Band! A zene és a szereplők kitűnőek. A darabból tanulhatnánk a vallási és nemzetiségi toleranciáról, annak hiányáról, ha esetleg valaki nem találkozna ezzel napjainkban (Jobbikosoknak kötelező lenne megnézni). Ez különösen a rabbi és katolikus pap beszélgetéséből derül ki, akik együtt vacsoráznak, a katolikus Sálom-mal, a rabbi Dícsértessékkel köszön és megállapítják, hogy ha vallások, nemzetiségek nem lennének, milyen békés élet lehetne. Szegény Patkós Rózsi, a főszereplő, néhány hónap alatt elhúzódó hivatali hibák miatt katolikusból zsidó, majd református lesz, közben a másik tábor nem fogadja be, a régi meg kiközösíti.

Ps.: kíváncsi lennék, hogy vajon London, Párizs, vagy Róma színházaiban milyen öltözékben jelennek meg a nézők? Minden esetre, ha a itt Pesten a „polgárság” fele ilyen toplák ruhákban jár színházba, akkor a koldusok és hajléktalanok kimondottan elegánsak. A színházi öltözék régen a tisztelet jele is volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr635123361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása