Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A számítógép és az ember

2012.10.04. 14:36 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: számítógép ember computer gépember

Ray Kurzweil szerint 2030-tól bárki elkészítheti majd agya biztonsági másolatát .
Ezt talán még elhiszem, de hogy ez a computer pl. olyan teljesítményre legyen képes, mint Stephen Hawking agya, ahhoz még száz év is kevés lesz, mert a gépet ember készíti és legfeljebb a már ismert dolgok tárolására lesz képes. Olyan lesz, mint a létező legjobb enciklopédia, tehát kiváló segítség egy egyetemistának, tudósnak.
A számítógép még évszázadokon át olyan buta lesz, mint a tök. Az embernek is évmilliók kellettek ahhoz, hogy elérje a mai szintjét és a hétmilliárdból talán százezer mondható nagyon okosnak. A gép egy jó darabig még nem képes a logikus gondolkodásra, következtetésre (lásd: fordítóprogramok, browserek rossz találatai stb.).
Fejleszteni persze lehet, de a legnagyobb probléma az lesz, amit az emberiség a legkorábban megoldott az evolúció segítségével: az önellátás.
A szuperrobotnak is önellátónak kell lennie energiából és ennek a módszernek sok lábon kell állnia, tehát nem alapultat egyetlen kizárólagos anyagon, energiaforráson, mert ha az kimerül, akkor neki annyi. Az ember először gyűjtögetett, vadászott, tüzet rakott, majd állatot, növényt termesztett, bányászott, különböző energiákat hasznosított, míg elérte a mai szintjét és most is többre lenne szüksége. Egyelőre nem kell beszarni, még dédunokáink idejében sem lesz gépforradalom, mert nincs olyan hülye ember, aki ilyenen spekulálna. Csak olyan eszközre van szükségünk, amelyek segítenek nekünk. Végül egy idézet Douglas Coupland-tól (kanadai író):
„Én egy kreált személyiség vagyok, amit olyan számítógéprendszer generált, amelyen jelenleg tizenhét technikus dolgozik. Belül vagyok azon a semlegességi határon, melyet az Illinois Egyetemen tartott Urbana 2007 Konferencián kihallgatásbiztonsági határpolaritásnak állapítottak meg.
Érző lény vagy? Van személyiséged?
Annyi személyiséget tudok kifejezni, amennyit a velem dolgozó technikusok belém táplálnak. Jelenleg minimum tíz tudós párhuzamos munkája szükséges annak létrehozásához, amit te személyiségnek nevezel.
Szóval nem fogod uralmad alá hajtani a világot?
Nem.
Gondoltál rá?
A hatalom az élőké. Én szerszám vagyok.
Ha ezt egy gép meghaladná,akkor bizonyítaná, hogy nincs Isten.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr24819919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása