Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Engedélyezzék a doppingot!

2012.08.19. 14:57 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: sport dopping

Ha végignézünk az emberiség történelmén, láthatjuk, hogy az összes tiltás kudarcba fulladt. Tilos volt a szokástól eltérő ruhaviselet, étkezési szabályok megszegése, tudományos tételek hirdetése, egyes művészeti alkotások a dohányzás, a homoszexualitás, alkoholfogyasztás stb. Láthatjuk, hogy a történelem majdnem mindegyiket meghaladta, bár egyes országokban még igen sok él közülük ma is (sajnos).
Ma általánosan működik a kábítószerek és a sportolók doppingszer használatának tiltása. Az előzőről az a véleményem, hogy aki hülye, haljon meg. Ha legálisan hozzájutnának az anyaghoz a fogyasztók, nem kellene dollármilliárdokat költeni a szinte eredménytelen üldözésre és a termelő-, terjesztőhálózat bűnözői kereshetnének munkát.
A sportolók doppingtiltása olyan, mint a fegyverkezési verseny. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb támadófegyvert készíteni, mint ellenük védekezni. A doppingban mindig előnyben lesznek a gazdag országok egyébként is sikeres sportolói, akikre legfeljebb a gyanú árnyéka vetődik, de sohasem buknak le, mert a legkorszerűbb tudományos alapokra támaszkodhatnak, miközben a doppinglista már olyan hosszú, hogy a sportoló már a tényleges betegségeit sem kezelheti és nincs átlagos orvos, aki ismerné az összes tiltott szert. Ezek közül némelyik már nevetséges, mint a koffein, vagy vízhajtó, melyeket szinte mindenki használ. Az ellenőrzés itt is irdatlan összegbe kerül és nyugodtan állíthatom, hogy eredménytelen. Sokan lebuknak, a magyar dobóatléták közül menetrendszerűen sajnos többen is, de egyes sportágak gazdag élversenyzői szinte sohasem.
Érdekes különben, hogy egyéb foglalkozási ágakban (művészetek, tudományos kutatások stb.) egyáltalán nem vizsgálják, hogy a sikert hogyan érték el. Még egyetlen Nobel-díjat, vagy Oscar-díjat sem kellett visszaadni dopping alkalmazása miatt (megjegyzem, hogy szinte minden kiemelkedő művészünk alkalmazott valamilyen tiltott szert, de ezt csak megbocsájtóan említik, az iskolában nem tanítják). Ők nem fontosak? Nyugodtan meghalhatnak (bár a múltkor megírtam, hogy nekik a himnuszt sem játsszák el )?
A sportolók doppingellenőrzésének megszüntetésével is egy rahedli pénzt lehetne megtakarítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr964720217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása