Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Új választási rendszer

2011.12.01. 15:52 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika választási rendszer nem értem

Sok mindent nem értek és ebbe beletartozik a Fidesz választási törvénytervezete is. Azt megértem, hogy kisebb parlamentet csinálnak, azt is, hogy szeretnék, ha az egyéni jelöltek dominálnának, tehát többen lennének. Azzal is egyetértek, hogy csak az szavazzon, aki regisztrált. Az egyfordulós rendszer sem baj, viszont nem értem, hogy az u.n. országos listára miért van szükség? Bonyolult, igazságtalan, nehezen ellenőrizhető, ráadásul a demokratikus választás a többségi szavazat elvén nyugszik, így megmagyarázhatatlan az egyéni képviselőséget szerzett nyertes honatya további "premizálása" az országos listára. Ez a többség elv megcsúfolása. Egyszerűbb, átláthatóbb, a szavazók számára világos lenne, ha a pártokra leadott szavazatok arányában (az 5% alattiak kihagyásával) oszlana meg a 93 képviselői hely. A nemzetiségeknek sem lenne kedvezményes számítás, mert ez sérti az egyenlőség elvét (minden szavazat 1-et ér). Ha nagyon akarják, még tegyenek hozzá a szavazólaphoz egy nemzetiségi rubrikát is és ebből még mondjuk, hogy tíz helyet lehetne szerezni a parlamentben a 199-en kívül (a választásnál nincs pozitív diszkrimináció). Ez mindenki számára világos lenne.
A ellenzéki kifogásokra csak annyit mondanék, hogy pl. az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban sem biztos, hogy annak a pártnak lesz több képviselője akire többen szavaztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr263429254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása