Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mit olvassanak, nézzenek a gyerekek?

2011.01.27. 14:31 | svejk | 2 komment

Címkék: média szvsz médiatörvény felnőtt tartalom

Akartam írni valamit a blogomba, erre elsőként az alábbi figyelmeztetést kaptam:

"Az új médiatörvény rendelkezései miatt a korábbinál egyértelműbben kell jeleznünk, mely blogok kínálnak felnőtteknek szóló tartalmat. Kérjük, a Beállítások/Általános fülön elérhető menüben jelezd, ha a blogod felnőtteknek szól. A látogatóidnak első olvasás előtt nyilatkozniuk kell, hogy elmúltak 18 évesek."

Ez megváltoztatta eredeti szándékomat és inkább erről ejtek néhány mondatot. Namármost, mi az, ami "felnőtteknek" szól? Ez eleve egy olyan szubjektív kitétel, mint a médiatörvény egésze. Mire gondolt vajon a felhívás írója? Csak a szexuális tartalmakra (szöveg, kép, videó)? Ezek közül is ki állapítja meg a határt, hogy mi tartozik a felvilágosító, oktató, vagy pornográfia kategóriába? A poltikában előforduló hazudozások, sértegetések, lejáratások, sikkasztások, tanárverések, kiskorúak által halálra bántalmazott emberek, afrikai éhezők, hajléktalanok az utcán stb. vajon gyerekeknek szólnak? Az egész média ezekkel van tele. A médiahatóság egy véresnek vélt székláb (ahogy láttam, az akár szaros is lehetett volna) és egy angol nyelvű káromkodás miatt is büntetést kezdeményezett, az újságok meg tele vannak fotóval illusztrált nyilt szexpartner hirdetésekkel minden következmény nélkül, az internetről már beszélni sem érdemes, mert a spamokból is árad a pornó. Szerintem minden médiumot csak 16 éven felülieknek lenne szabad nézni, olvasni, kivéve néhány korosztályos gyerekcsatornát (Jim-jam, Baby, Minimax stb.), újságot. Ezután a többit a szülőkre lehetne bízni, bár egyre gyakoribb, hogy az lenne a legrosszabb, hiszen sok eltorzult lelkű szülő bántalmazza, szexuálisan zaklatja saját gyermekeit is, amelyekről a hiradások természetesen beszámolnak.

Végezetül magánvéleményem az, hogy a gyerekek kíváncsisága ellen adminisztratív eszközökkel semmit sem lehet tenni, mindig meg fogják találni a módot annak kielégítésére.


A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr102618239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juliacska.kulka1988 · http://skypesuli.hu 2011.01.28. 11:09:23

ha az emberek lassan fele blogokból tájékozódik, akkor miért is ne lehetne felügyelni ugyanúgy, mint a híradót?

lébenkanál 2011.01.30. 14:44:55

@juliacska.kulka1988:
Egyiket sem kellene külön felügyelni. A sajtónak kell ellenőrizni a kormányt és nem fordítva. A post elsősorban a gyerekek védelméről szól. Vajon a Piroska és a farkas, vagy a Vasorrú bába az mehet? Shakespeare darabjait szabad leírni, bemutatni? És a Max és Moritz-ot: www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/kulfoldi/busch_w/max1/html/index.htm ?
süti beállítások módosítása