Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Eltűnt dokumentumok

2010.12.06. 14:53 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: computer esetek blogszolgáltatók blogproblémák digitális adattárolás eltűnt adatok

A számítógépeinkben, interneten stb. digitálisan tárolt adataink nincsenek biztonságban. Egyszerű okok miatt is eltűnhetnek, mint pl. gondatlanság, rendszeres mentés hiánya, vagy szolgáltató megszűnése. Ez utóbbit már többször megszívtam, noha ismert a közmondás, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, de akkor is. Már két blogszolgáltatóm szüntette meg ingyenességét, így több év írásai eltűntek (csak majdnem, mert a szövegeket az utolsó pillanatban sikerült lementeni, de a képeket, videókat már nem).
Áramszünetek, napfolttevékenység, kalózok, háborúk stb. szintén adatvesztést okozhatnak. A fontos adatokat ma is párhuzamosan, papíron is tárolják (orvosi kartonok, anyakönyvek, iskolai naplók stb.).
Mózes kőtáblái, a pergamen és a papír sokkal biztonságosabb, még az ókori görög drámákat is olvashatjuk, láthatjuk, de a netre feltett videókat már nem sokáig. Ráadásul olyan nagy a fejlődés, hogy nemsokára a régebbiekhez már hardver és szoftver sem lesz (mint ahogyan a szalagos, kazettás magnókból is egyre kevesebb van és a CD-k sem sokáig maradnak meg). A rendszeresen más adathordozóra való mentés nagyon költséges, ezért csak kiemelt fontosságú adatoknál teszik meg, így digitalizált könyvtárak, képek, filmek, internetes tartalmak stb. veszhetnek el. Szegény utókor. Persze, rajtam kívül más is aggódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr202497089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása