Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

2010.12.03. 14:14 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: politika az emberi jogok egyetemes nyilatkozata

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egy, az ENSZ által elfogadott nyilatkozat, mely összefoglalja a világszervezet álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról. A Nyilatkozatot a II. világháború borzalmai ihlették, és 1948. december 10-én fogadták el. Az ENSZ-közgyűlés 1950-ben hozott döntése értelmében a Nyilatkozat elfogadásának napját minden évben az emberi jogok napjaként ünneplik. Sajnos, nem törvényerejű és így nem kötelező a betartása, de diplomáciai és erkölcsi nyomást lehet gyakorolni vele kormányzatokra.

Kormányunk úgy látszik, hogy vagy nem olvasta, vagy nem tartja tiszteletben az ENSZ álláspontját több kérdésben. Például kiragadtam néhány cikket a dokumentumból:

17. cikk

Minden személynek, mind egyénileg, mind másokkal együttesen joga van a tulajdonhoz.
Senkit sem lehet tulajdonától önkényesen megfosztani. (A nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek kisajátítása ezzel ellentétes cselekedet.)

18. cikk

Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát. (Nem szabadna egyik vallást a másik elé helyezni, államvallássá kinevezni, többlet támogatásban részesíteni stb.)

19. cikk

Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon. (Az egyoldalú, szubjektív sajtócenzúrát nem szabadna bevezetni.)

Csodálkozom, hogy illetékes civil szervezetek, pénzintézetek, sajtó stb. még nem figyeltek fel erre és nem tettek lépéseket erre való hivatkozással.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr922490591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása