Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Árvízi vélemény

2010.06.15. 10:14 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: irodalom szvsz árvíz wallace sanders

Richard Horatio Edgar Wallace (1875-1932)  sok krimit és afrikai történetet írt. Egy időben nagyon népszerűek voltak a brit gyarmatok életéről szóló humoros Sanders-könyvek. Személyes tapasztalatai is voltak, mert 1907-ben Kongóból is tudósított. Az alábbi idézet The Keepers of the King's Peace c. (1917) regényéből való: 

„Az áradás idején, mielőtt még az Isisi fo­lyam zúgó mellékfolyói visszatértek megszo­kott medrükbe, Sanders igen kimerültén tért vissza szállására. Egy szörnyű hetet töltött az­zal - eredményeset ugyan, de nem kevésbé ki­merítőt -, hogy meggyőzzön egy hanyag népet arról, hogy falujuk víz alá kerülése nem annyi­ra a Gondviselés és a szellemek működésének következménye, mint inkább az elemi óvóin­tézkedések megtételének elmulasztásáé.

-  Megmondtam neked, Ranabini - szólt az elkeseredett Sanders -, hogy tisztítsátok meg a felső medret a fáktól és ágaktól. Sok zsák sót fizettem neked ezért a szolgálatért.

-  Úgy van, uram - válaszolt Ranabini, gon­dosan vakarva barna lábszárát.

-  Holdtöltekor, mielőtt az esőzés megkez­dődött, nem kérdeztem-e tőled, hogy tiszta-e a folyómeder, és te nem azt választottad-e, hogy olyan, mint a falutok utcája? - kérdezte Sanders haraggal.

-  Uram - szólt Ranabini őszintén -, hazud­tam neked, mert azt gondoltam, hogy őlordsága bolond. Mert ki más látta volna előre csodálatos szemeivel, hogy esőzés lesz? Ezért, uram, nem törődtem a felső mederrel; sok fa úszott le és egy kis gátat képeztek.” 

Hogy hogyan jön ez ide? Nos, nap, mint nap halljuk, hogy az árvízkárosultak mondják, hogy emberemlékezet óta nem volt náluk ilyen nagy árvíz. Ezt készséggel elhiszem, de korábban nem volt vezetékes víz, fürdőszobák, locsolás, beépített árterületek, kiskeresztmetszetű csatornák, amelyek legfeljebb a klotyó leeresztésére alkalmasak, ezzel együtt járó a talajvízszint emelkedés; régen nem temették be az árkokat az autók ki- behajtása, parkolása miatt, akkoriban kötelező volt ezek rendszeres karbantartása. Kellene most nálunk is egy Sanders, aki látná előre csodálatos szemeivel, hogy esőzés lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr992082928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása