Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nézem a Tour de France-ot

2009.07.25. 11:08 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: sport kerékpár tour de france

Az utóbbi években mindig megnézek néhány szakaszt, vagy részeket a televízió Tour de France közvetítéseiből. Franciaország gyönyörű és a kerékpárverseny útvonalát mindig körültekintően vélasztják ki, hogy a nézők a sporton kívül a táj, városok, kastélyok stb. szépségeiből is részesüljenek. Ha valaki végig tud nézni egy teljes versenyt, az több olyan látvánnyal találkozhat, amit egy bennszülött francia egész életében sem láthat (legfeljebb ő is csak TV-ben). 
Az országúti kerékpározás különleges sport és az évszázados gyakorlat alatt folyamatosan változnak a szabályai, amelyek egyre inkább eltérnek az eredetitől és a többi sportág etikai követelményeitől. Itt szabad olyanokat tenni, amit régebben nem, vagy más sportágban ma is kifejezetten tilos. Néhányat megemlítenék ezek közül.
- Mindenki azt hiszi, hogy a kerékpár egyéni sport. Eredetileg az is volt és a hőskorban nem volt szabad külső segítséget igénybevenni, tehát a kerékpáros gondoskodott ételről, italról, szerszámokról, tartalék gumiról stb. Ma már egy egyéni időfutamon minden versenyző mögött autó megy tartalék kerékpárokkal, kerekekkel, szerelővel, kajával, piával, szerelővel, főnökkel, felcserrel stb., akik egy-egy kerékcsere után még be is tolják őket.
- Forma-1 -ben, fociban a csapatoknak nem szabad összebeszélni, hogy ki nyerjen, viszont a kerékpárban mindenki tudja, hogy ki a feladatra kijelölt versenyző, a csapattársak mind őt támogatják a vezetéstől a vízhordásig.
- A sportok többségében verseny közben az edző nem kerülhet kapcsolatba a versenyzőjével, itt viszont állandó kétoldalú rádiókapcsolatban vannak (jó, jó, a Forma-1 is így működik, de ott csak információkról és technikai utasításokról lehet szó, nem arról, hogy ki menjen előre, vagy hátra).
- Más sportban kifejezetten tilos verseny közben megbeszélni, hogy ki nyerje az egyes szakaszokat, felosztani egymás között a pontokat stb., itt viszont direkt sportszerűnek számít, ha egy erősebb versenyző átad egy szakaszgyőzelmet esélytelenebb, ráadásul egy másik csapathoz tartozó versenytársának. (Pl.: a 17. szakaszon Contador többször is a Schleck fivérek hátát ütögetve noszogatta őket, hogy menjenek csak, tőle nem kell félniük, átengedi a győzelmet egyiküknek. Így is történt, azonos idővel haladtak át a célvonalon, és Frank Schleck győzött.)
Gondolom, a sportág különlegességének bizonyítására elegendőek a fenti példák. Döntse el mindenki, hogy helyes-e ez, vagy sem. Az biztos, hogy a Tour de France a kerékpárversenyek királya és az is jól szórakozhat nézése közben, akit a győztes személye kevéssé érdekel. Ja, itt sem az győz, aki a legtöbb szakaszt nyeri, mint Cavendish az eddigi öt győzelmével, hanem az, aki 21 napon keresztül a 3459,5 km-t a legrövidebb idő alatt teszi meg. (Mellesleg ezt be lehetne vezetni a Forma-1 ben is, ha a verseny közben lerobbant autókat is cserélni lehetne.)

Egy szép kép a Tour-ról:



 

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr831267370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása