Mottó

Nem szeretem az olyan embereket, akik nem olyanok, mint más ember. Más ember is elég undorító. Hát még az, aki nem olyan. (Szerb Antal)

 

Jobban kijövök az emberekkel, ha nem vagyok velük.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kerékpározzunk?

2009.07.16. 14:53 | svejk | Szólj hozzá!

Címkék: kerékpár kerékpárút

A reklámok, tüntetések (Critical Mass stb.) hatására az önkormányzatok igyekeznek u.n. “kerékpárutakat” kreálni, de ez ritkán sikerül. A képen is látható, hogy úttestre festett jelekkel is próbálkoznak. Ez nagyon veszélyes, mert a parkoló autók esetleg észre sem veszik a bringást elindulásnál.

 

No, persze a biciklisek sem angyalok, ráadásul számukra nem kötelező a KRESZ-vizsga, de ha ismerik is azt, akkor sem alkalmazzák. Hazánkban hetente halnak meg valamilyen szabálytalanság, figyelmetlenség, rossz műszaki állapotú (gyenge, rossz fék, világítás, mellény hiány stb.) bringa miatt. Budapesten nagyon veszélyes a hegyről lefelé való száguldozás, a villamossinek között haladás, a gyalogosokra a járdán cikázás, de a jó idő és a kedvet kapott kerekesek már egymást is veszélyeztetik a szűk kerékpárutakon. Gyakran biciklizek Budán a Kacsa u.- Bem rakpart kereszteződésében, ahol négy irányból közlekednek. A lámpánál mindkét oldalon többen jönnek össze, elindulásnál meg nagy a kavarodás. Sokan még a jobboldali közlekedést sem ismerik, a kanyarodás szabályait pláne, a kerékpárút pedig keskeny arra, hogy a jobbra-balra kanyarodó kerékpárosok elférjenek. Sokszor csak a szerencse óvja meg őket az ütközéstől.
Szerintem indokolt lenne a biciklizést is KRESZ-vizsgához kötni, az igazolást maguknál kellene hordani, a közút használatárt pedig adózniuk is kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://svejk.blog.hu/api/trackback/id/tr891249450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása